Христо Гаджев от ГЕРБ: Ще дадем на Украйна дефектна техника

Повредени ракети биха били полезни на Киев за резервни части, смята и Ивайло Мирчев от ДБ

Политика
11:00 - 14 Септември 2023
3316
Христо Гаджев от ГЕРБ: Ще дадем на Украйна дефектна техника

Допълнителното предоставяне на оръжия за Украйна призна и депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който е шеф на военната комисия в НС.

„Можем да предадем излишна или дефектна техника, това не застрашава националната ни сигурност", отговори той на въпрос какво може да предоставим на Киев.

"Предполагам, не става въпрос за самите ПВО системи. Нека да видим какво може да се даде. Въпросът бе за ракети, не за системите, нека видим какво ще ни бъде представено на закритото заседание. Това е един от вариантите (даряването на дефектни ракети - бел. ред), но да видим какво ще ни бъде предоставено от Министерството на отбраната", лаконичен бе той в парламентарните кулоари. На въпрос дали тези оръжия са част от нов списък с искания от Киев, или са от стар, Гаджев заяви:

"Списъците, които са предоставяни, са горе-долу едни и същи от началото на войната насам. Няма голямо различие с тези от 2022 г. насам. И до ден днешен искат едни и същи неща, с които да им помогнем".

Шефът на отбранителната комисия коментира и разполагането на натовския батальон в Ямбол. Засиленото разполагане е започнало още 2014 г. Той уточни, че плановете са се активирали от правителството "Петков", през служебните кабинети.

"Липсва комуникация с местната общност в Ямболско, да се обясни, че това е от полза за страната ни и сигурността ни. Нека видим какви ще са крайните разчети, според мен се бавим, защото и проектирането не е започнало. Плановете са бойната група да нарасне до бригада“, заяви Гаджев. Още служебното правителство е направило оценка за разполагането на батальона. Според него голяма част от инфраструктурата, която е необходима съществува и в момента край Ямбол. Той настоя да се видят крайните разчети. Дори проектирането не е започнало, заяви Гаджев и прогнозира забавяне на плановете.

"Ако искаме на българска територия да се разгърнат такива сили, това са 500 човека в повече. Към момента има 1000, това означава още 500 да бъдат на българска територия. Трябва да се уточни, че освен тях говорим и за българския контингент", настоя Гаджев.

България ще продължи да дарява оръжие на Украйна, като един от вариантите, който се разглежда в момента е, като част от комплекта да се дадат и дефектни ракети от резервите на българската армия, обяви в кулоарите и Ивайло Мирчев, който е част от комисията по отбрана в НС.

"Зависи какво ще иска Украйна, но при всички положения България няма излишни ПВО комплекси. Затова трябва да изчакаме експертите от Министерството на отбраната да кажат дали имаме излишни, например дефектни ракети или нещо подобно, което може да бъде предоставено", каза Мирчев. Според него обаче въпросните дефектни ракети биха били полезни на Киев за резервни части.