Христо Иванов: Константинова направи грешка с бежанците

Няма фундаментални решения на среднощния Коалиционен съвет

Новини
12:58 - 01 Юни 2022
1938
Христо Иванов: Константинова направи грешка с бежанците

Христо Иванов обяви изявлението на Калина Константинова за бежанците за грешка. Коалицията не е вземала фундаментални решения, коментира ден след съвета на четирите партии лидерът на ДБ Христо Иванов. "Коментирахме графика на обсъждане на държавния бюджет, актуализацията, която предстои. Взехме решение да изработим една ясна конкретна законодателна програма на управлението, което да бъде детайлизиране на управленското споразумение в контекста на това какви приоритети извеждаме за оставащите месеци на тази година", обяви той.

И подчерта, че работата на властта щяла да стане по-фокусирана.

Иванов определи изявлението на вицепремиера Калина Константинова по разселването на бежанците за грешка. Очевидно беше недомислена тази комуникация, която създаде много повече въпрос, отколкото отговори, подчерта той. ДБ очаква да чуе как България ще се погрижи за украинските бежанци.

В момента имаме преходна фаза, в която трябва да видим как първоначалната фаза на приемането на бежанците трябва да мине в по-дългосрочна мярка и решение, заяви по темата и Андрей Гюров от "Продължаваме промяната". Според него до момента правителството се справя чудесно с грижата за бягащите от войната. Всички нормално мислещи хора разбират, че не може ние като държава и която и да било друга държава в Европа да осигури петзвездни хотели на бежанците, добави още Гюров.

"Актуализацията бюджета ще е готова навреме. Имаме ясно разработен времеви план. Нови предложения на този етап по отношение на мерките няма да се правят. Това, което правим като коалиция, е да прецизираме текстовете и да намерим най-работещите механизми, за да стигнат възможно най-бързо до хората и да бъдат най-добре таргетирани", увери Гюров. Според него България се намира в тежък момент -една бежанска криза, която държавата не е виждала. Правителството направи наистина невъзможното, за да могат всички тези хора да бъдат настанени и обгрижени, смята Гюров и увери, че ПП стои изцяло зад вицепремиера Константинова.