Христо Иванов потвърди : Имахме 5 срещи с Борислав Сарафов на неутрално място за съдебната реформа

Първоначалните заявки на главния прокурор за провеждане на реформи в съдебната система не се развиха, допълни лидерът в оставка на "Да, България"

Политика
09:07 - 02 Август 2024
1666
Христо Иванов потвърди: Имахме 5 срещи с Борислав Сарафов на неутрално място за съдебната реформа

Лидерът в оставка на "Да, България" Христо Иванов не отрече заявеното от него в сряда пред комисията за Нотариуса в парламента, че е имал срещи с изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. И уточни, че става дума за пет срещи на неутрално място:

"Срещнахме се в една академична институция, за да не се изложим на някакъв риск. Целта на разговора беше да бъде убедена прокуратурата да подкрепи някаква визия за своето реформиране".

Иванов смята, че първоначалните заявки на Сарафов за провеждане на реформи в съдебната система не са били развити и не са постигнали резултат.

"Силните от статуквото в един момент разбират, че не могат да продължат по досегашния начин. Да пишем драматични статуси във фейсбук и да не говорим с никого, не дава резултат. Затова и напуснах оперативната политика, подадох си оставката. Няма съмнение, че трябва да нося отговорност,  но каква е алтернативата", посочи Иванов.

Запитан от водещата на "Преди обед" Мария Цънцарова за казуса с евентуалното отстраняване на Рая Назарян от председателсктоо място на парламента, Христо Иванов отговори:

"Със сигурност има обективен видим интерес да бъде намерен начин, ако се стигне до предсрочни избори, което е много вероятно, те да не бъдат правени от служебен кабинет, оглавяван от Главчев и настоящия вътрешен министър. За да не стане това, трябва да има алтернатива на Главчев за премиер, това е в лицето на парламента".