Христо Иванов: Шансът за България е във втория мандат

Политика
21:14 - 19 Май 2023
3204
Христо Иванов: Шансът за България е във втория мандат

Шансът за правителство се намира във втория мандат. Проблемът не е да се намерят 121 депутати в деня "Х", които да гласуват определения състав. Това е важно, но не може да реши кризите. Така лидерът на Да, България (в състава на коалицията ПП-ДБ - б.р.) Христо Иванов коментира пред БНТ разрива и продължаващия тупик за развръзката за излизане на изборната спирала. 

Според Христо Иванов целият проблем се коренял във факта, че народът не вярвал на партиите, че могат да работят без корупционните модели. Според него конституционната реформа съдържа в себе си и махането на свръхвластта на фигурата на главния прокурор. "Да престане да бъде онзи невралгичен център на влияние", обясни той. 

И се позова на думите на Иван Гешев как бившите му приятели вече щели да са обект на определени процесуални действия. "Разбра се цялата истина за прокуратурата от 30 години насам", смята депутатът. 

Голямата цел пък била абсолютното равенство пред закона. А определението на Иванов за твърденията на Гешев в последната седмица е едно: "Срам". 

ПП-ДБ държали именно те да посочат премиерската фигура. Затова и не можело да се говори за тяхна подкрепа на първия мандат. "Това е логиката на втория мандат и затова първият мандат може да намери 121 гласа, но не е много сигурно, че ще може да направи реформите", каза още лидерът на ДБ.