Христо Иванов: Всички се опитват да минат по чорапи покрай нов кабинет

Ще работим за съставянето на правителство с втория мандат, заяви лидерът на ДБ

Новини
12:15 - 04 Януари 2023
1453
Христо Иванов: Всички се опитват да минат по чорапи покрай нов кабинет

Ние работим за съставянето на правителство с втория мандат. Това е реалистичният и отговорен вариант, ако не се случи с втория, ще се насочим към третия. Това заяви съпредседателят на “Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента.

На въпрос какво би направила “ Демократична България", ако президентът Румен Радев им даде третия опит за съставяне на правителство, той посочи, че всичко зависи от състоянието на парламентарната сцена след евентуалното проваляне на втория мандат. "Не е добре да рискуваме и трябва да се фокусираме върху реализирането на втория мандат“, настоя Иванов. Той изрази надежда вторият мандат да бъде реализиран, защото третият е авариен и много рисков.

"Да отидем на избори би било логично и разбираемо от гледна точка на тясно партийни интереси. Всеки се надява на избори да получи малко по-добра реализация. За нас отговорното поведение е да използваме целия потенциал на втория мандат и да се опитаме да съставим правителство", добави съпредседателят на ДБ.

Декларацията с национални приоритети, предложена от "Продължаваме промяната" пък поставяла въпроса за посоката на развитие на България. "Ако ще се гледа в петък, има още технологично време да се обсъжда. Поведението ще покаже кой е отговорен и кой не е, кой си търси повод да се измъкне и да отиде на избори сух, и кой е готов наистина да поеме отговорност. Голямата трудност не е в съставянето на правителство. Голямата трудност е политиците да поемат отговорност и какво ще прави правителството оттам-нататък. Всички се опитват да минат по чорапи около това", смята Иванов.