Христо Казанджиев пред Lupa.bg: Ние сме 100% зависими от Русия по отношение на газа

Актуални новини
15:00 - 11 Октомври 2021
3533
Христо Казанджиев пред Lupa.bg: Ние сме 100% зависими от Русия по отношение на газа

От няколко седмици насам, цената на газа, а от там и на парното и стоките, е сред основните теми в обществото. Цените на природния газ се увеличават постоянно, а някои експерти вещаят проблемна и скъпа зима. Част от този процес дирижира Русия, като доставчик, която се опитва да изнудва Европа, като срещу намаление на цените, иска изпълнението на определени проекти.

"Целта на Русия е ясна- да се въведе колкото се може по-рано "Северен поток 2". Това е обявено отдавна. Преди 3-4 месеца Путин каза, че проблемите с природния газ ще се решат, когато бъде въведен в експлоатация "Северен поток2", обяви пред Lupa.bg енергийният експерт Христо Казанджиев. 

По думите му "Турски поток" вече работи максимално, доколкото е възможно. Така че  Европа е изправена пред избора дали да предприеме мерки за бързо одобрение на "Северен поток 2" или да изчака кризата с природния газ да се реши от само себе си.

"Ние сме на 100% зависими от Русия. Това е положение от години и много се направи, за да се запази. Особено с правителството на ГЕРБ, последните десет години се направи всичко възможно, за да може тази зависимост да се задълбочи и да се затвърди. За съжаление ситуацията е такава и вина за това имат самите европейци", каза още той.

Според него цените ще се покачват и това вече е очевидно. "Цената на природния газ ще се задържи на тези нива, които са в момента, но ще започне постепенно да пада. Трябва да се знае, че тази екстремална цена не представлява повече от 15% от търговията с природен газ. Тоест това е цената на спот пазара. Цената по дългосрочните договори, които са валидни и у нас до края на следващата година, тя е коренно различна. Тя на практика е двойно по-ниска от тази на спот пазара. Така или иначе цената на газа в българия стигна рекордни стойности. Цените ще се успокояват, нормално е в зимния период те да са по-високи. Но в средата на следващата година стойностите ще спаднат", обясни Казанджиев.

"За България би било добре да бъде въведена с експлоатация междусистемната връзка Стара Загора-Комотини, с която ще можем да получаваме азербайджански газ. В бъдеще би ни облекчило и ако се въведе в експлоатация терминалът за втечнен природен газ в Александруполис, нещо, което беше обещано да стане 2022 г., но изграждането на обекта не е стартирало", каза още експертът.