Хусите обявиха забрана на корабоплаването в Червено море, Аденския залив и Арабско море

Новини
17:24 - 22 Февруари 2024
4159
Хусите обявиха забрана на корабоплаването в Червено море, Аденския залив и Арабско море

Йеменските хуси изпратиха в четвъртък официално известие на товародателите и застрахователите за това, което те нарекоха забрана на плавателни съдове, свързани с Израел, САЩ и Великобритания, да плават в околните морета, предава "Ройтерс".

Ходът за забрана на такива кораби от Червено море, Аденския залив и Арабско море дойде след като британските морски агенции съобщиха за ракетна атака, подпалила товарен кораб край южния бряг на Йемен.

Присъединените към Иран бунтовници хуси в Йемен нанесоха многократни удари с дронове и ракети в Червено море, пролива Баб ел-Мандеб и Аденския залив от ноември в знак на солидарност с палестинците, докато войната Израел-Хамас продължава и броят на жертвите в Газа достига почти 30 000 .

Ударите на хусите прекъснаха маршрут, който представлява около 12% от световния морски трафик 

и принуди фирмите да поемат по-дълъг и по-скъп маршрут около Африка.

Съобщението на хусите, първото до корабната индустрия, очертаващо формализирана забрана, дойде под формата на две известия от наскоро наречения Център за координация на хуманитарните операции на хусите, изпратени до застрахователите и фирмите за корабоплаване.

Корабите, които са изцяло или частично собственост на израелски физически или юридически лица и кораби под израелски флаг, или са собственост на американски или британски физически или юридически лица, или плават под техен флаг, 

са забранени за Червено море, Аденския залив и Арабско море.

"Центърът за хуманитарни операции беше създаден в Сана, за да координира безопасното и мирно преминаване на кораби и плавателни съдове, които нямат връзка с Израел", каза високопоставен представител на хусите пред Ройтерс в четвъртък.

Атаките вече доведоха до рязък скок на застрахователните премии за корабоплаването, а новоформализираната мисия на агенцията на хусите може допълнително да повлияе на цените.

Също в четвъртък водените от САЩ коалиционни сили реагираха на сигнал от кораб, ударен от две ракети югоизточно от Аден, Йемен, съобщи агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO).