И ДПС заговори за президентска република на Радев

Карадайъ хока президента за погазване на конституцията, Рашков колел и бесел под претекст, че борел купен вот

Политика
13:03 - 15 Септември 2021
4143
И ДПС заговори за президентска република на Радев

ДПС въстана срещу политиките, провеждани по думите им от президента Румен Радев чрез служебното правителство. "Намери се президент, който реши, че конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент като се поставя над конституцията - или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето", отсече Мустафа Карадайъ в декларация на Движението в последния пленарен ден на 46-я парламент. 

Критиките към държавния глава бяха безпощадни:

"За 5 години не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия, като олицетворяващ единството на нацията. За 5 години не можа да разбере силата на прекия избор и подкрепата на гражданите, и на избирателите", обяви Карадайъ. 

Лидерът на ДПС обаче уточни, че той и избирателите на Движението не се страхуват нито от тоталитарна власт, нито от милиционери, нито от оръжие. 

"От ДПС искаме да говорим и за активните мероприятия на служебния вътрешен министър, наречени благовидно в полза на борбата с купуването на гласове. Поведението на службите на реда, акциите на полицейските служители, могат меко да бъдат наречени репресии и унижения. Те имаха за цел сплашване и унижаване на човешкото достойнство с цел сплашване. Те са документирани. Тези действия на вътрешния министър събудиха грозни спомени от тоталитарното комунистическо минало. Да сплашваш, да унижаваш е приом на слабите управления. Това е ярък израз за тяхното безсилие", каза още лидерът на ДПС.