И Германия предупреди Русия заради Украйна

Мащабна кибератака срещу Киев допълнително нагнети ситуацията

Русия
15:26 - 17 Януари 2022
2096
И Германия предупреди Русия заради Украйна

Германският министър на външните работи Аналена Баербок заяви, че се надява нарастващото напрежение между Русия и Украйна да бъде разрешено по дипломатически път, но предупреди, че Русия ще пострада, ако нападне съседката си. Това предаде Ройтерс.

"Всеки следващ агресивен акт ще има висока цена за Русия - икономическа, стратегическа, политическа", подчерта Баербок, която е на посещение в Киев, на съвместна пресконференция с украинския си колега Дмитрo Кулеба.

Кулеба допълни, че Украйна и Германия са се обединили в стремежа си да възобновят четиристранните мирни преговори за прекратяване на войната в Източна Украйна в така наречения "нормандски" формат, който включва Германия, Франция, Украйна и Русия.

Разговорите между Москва и западните държави относно разполагането на десетки хиляди военни по границата с Украйна приключиха без пробив миналата седмица. Мащабна кибератака срещу Украйна допълнително нагнети ситуацията.

Изключена от голяма част от разговорите през миналата седмица, Украйна многократно поиска и получи уверения от съюзниците, че няма да бъдат вземани решения за нейното бъдеще без нейното участие и съгласие.

"Сега за нас е важно нито Берлин, нито Париж да вземат решения за Украйна без Украйна и да не играят зад гърба ни в отношенията с Русия. Това е ключът сега", заяви Кулеба на брифинга.