И малките жилищни сгради ще бъдат санирани безплатно

1,1 млрд. лв. вече са отпуснати за изолация

Икономика
18:55 - 28 Ноември 2022
3737
И малките жилищни сгради ще бъдат санирани безплатно

Възможността за инсталирането на соларни панели, перки и всякакви други видове възобновяеми енергийни източници, които да се финансират с предстоящото безплатно саниране по Плана за възстановяване и устойчивост, се премахва. Идеята е срещнала голям отпор сред екоорганизации, но и от страна на фирми, които се занимават с енергийна ефективност.

От документа от общественото обсъждане личи, че са направени общо 79 забележки, възражения и предложения, с част от които от регионалното министерство са се съобразили.

Променят се и лимитите на средствата, които могат да се отпуснат за един блок. Минималният размер например е намален от предишните 100 хил. на 50 хил. лв., което означава, че достъп да санирането ще имат и съвсем малките жилищни сгради.

В същото време максималният лимит се вдига от предишните 6,5 млн. на 9,5 млн. лв., т.е. се разширява кръгът от много големи жилищни сгради, които могат да кандидатстват. Възможно е и това да се налага заради значително поскъпналите строителни материали. В насоките има референтни цени за санирането, срещу чиито ниски стойности възрази Камарата на строителите в България, но тази забележка не е взета предвид.

Цялата сума за първия етап от санирането, при което хората ще получат безвъзмездно 100% от направените разходи, е 1,1 млрд. лв.