И "Мишлен" се включи в кампанията срещу Русия, спира да препоръчва ресторанти в страната

Тези решения не поставят под въпрос таланта на екипите и готвачите, подчерта компанията

Новини
20:33 - 04 Март 2022
3014
И "Мишлен" се включи в кампанията срещу Русия, спира да препоръчва ресторанти в страната

Компанията "Мишлен" (Michelin) заяви, че нейният световноизвестен кулинарен гид ще спре да дава препоръки за ресторанти в Русия в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

Всички проекти за развитие в Русия сега са замразени, временно са спрени и активността в социални медии и онлайн дейностите в Русия.

"Предвид сериозността на настоящата криза, екипите на кулинарния справочник на "Мишлен" трябваше да вземат решение да преустановят всички дейности по препоръки за ресторанти в Русия", заяви компанията.

През 2021 г. "Мишлен" публикува първата си селекция за Москва, която включи девет ресторанта, наградени с нейните жадувани звезди - отличие, разглеждано като доказателство за място сред най-добрите ресторанти в света.

"Направихме избора да не рекламираме Москва като дестинация. В резултат, селекцията от заведения в града няма да бъде актуализирана тази година", съобщават от компанията.

Московският кулинарен гид на "Мишлен" в момента включва 69 ресторанта.

Гидът е разработен като удобно ръководство по време на път още в началото на 20 век от френския производител на гуми "Мишлен". То е една от най-влиятелните световни класации за ресторанти и хотели, с отделни издания за много държави и градове.

Класацията се публикува ежегодно, така че всяко споменаване или звезда трябва да се подновява всяка година.

Говорител на "Мишлен" заяви, че е твърде рано да се каже дали ръководството ще сложи окончателен край на дейностите си в Русия.

"Тези решения не поставят под въпрос таланта на екипите и готвачите", подчерта компанията в изявлението си.