И румънците на протест срещу изолацията

Участниците демонстративно свалиха маските и не спазваха дистанция

Актуални новини
08:31 - 17 Май 2020
3840
И румънците на протест срещу изолацията

Около 100 души в събота отново протестираха в румънската столица срещу ограничителните мерки, предприети от властите заради пандемията от коронавирус, съобщи Agerpres.
 
Участниците поискаха доказателства за коронавируса и надеждността на публикуваните данни за случаите на инфекция и смъртност. Те твърдяха, че са въведени ограничителни мерки в нарушение на Конституцията, критикуваха противоречивите закони и цензурата на печата, скандираха лозунги: "Долу диктатурата!", "Оставка!", „Румъния, събуди се!“ Митингът беше в нарушение на забраната за срещи на групи от повече от трима души и правилата за защита срещу вируса - участниците бяха без маски и ръкавици, не спазваха социална дистанция.
 
Полицаите, които присъстваха на площад Виктория пред правителствената сграда, раздадоха листовки на протестиращите, изброяващи предпазните мерки. Те предупредиха, че митингите са забранени и призоваха хората да се разпръснат.
 
Министърът на вътрешните работи Марсел Вела се обърна във фейсбук към онези, които "се събират на големи групи, игнорирайки всички защитни мерки", призовавайки "да не подкопават усилията на всички отговорни граждани, рискувайки епидемична експлозия или карантина".
 
В петък премиерът Людовик Орбан заяви на пресконференция, че "правителството ще започне кампания за информиране на обществеността за санитарните мерки и мерките за безопасност на труда, които трябва да се следват, за да се защитят гражданите от риска от заразяване".


 
"След този период на информиране, разбира се, ако някой не се съобрази с тях, ще можем да наложим глоба", подчерта той. "Междувременно хората трябва да бъдат информирани правилно."


 
Подобен протест срещу ограничителните мерки, въведени от властите в рамките на борбата срещу епидемията от коронавирус с участието на около 200 души, се проведе в румънската столица в петък.