И Тилърсън критикува Тръмп за натиска срещу Киев

Той заемаше поста държавен секретар на САЩ от 1 февруари 2017 г. до 31 март 2018 г.

Свят
11:11 - 19 Ноември 2019
1298
И Тилърсън критикува Тръмп за натиска срещу Киев

Бившият американски държавен секретар Рекс Тилърсън определи като неприемливо да се използва отпускането на американска военна помощ на други държави, за да се търси лична изгода. Коментарът беше направен пред телевизионния канал ПиБиЕс по повод на блокирането на помощта за Украйна от президента Доналд Тръмп.

Припомняме, Тръмп обвърза отпускането на средствата с условието Киев да разследва сина политическия му опонент Джо Байдън.

"Ясно е, че да се искат лични услуги, като се използват активите на Съединените щати като залог, е неправилно", заяви Тилърсън.

"Затова, ако търсите някаква лична изгода, използвайки американската помощ за други страни, американското оръжие или американското влияние - това е неправилно и смятам, че всички разбират това." - коментира бившият държавен секретар.

На 13 ноември в специалната комисия по разузнаването към Камарата на представителите на американския Конгрес, запознаха публичните изслушвания в рамките на процедурата по импийчмънт на Тръмп. Повод за нейното започване стана именно опитът на американския президент да използва американската помощ за оказване на натиск срещу украинския президент Володимир Зеленски.

Рекс Тилърсън заемаше поста държавен секретар на САЩ от 1 февруари 2017 г. до 31 март 2018 г.