И ВКС присъди 25 години затвор на убиеца на Ивета от Айтос

Теньо Енчев ще плаща обезщетение от 350 лева на гражданските ищци по делото

Крими
11:56 - 10 Декември 2019
942

Теньо Енчев ще изтърпява наказание "лишаване от свобода за срок от 25 години за убийството на 19-годишната му приятелка през 2018 г. в Айтос. Това постанови ВКС. 

Делото е образувано по касационни жалби от подсъдимия Теньо Енчев и неговия защитник срещу решението на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена изцяло присъдата на Окръжен съд – Бургас. С нея подсъдимият е признат за виновен за убийство, извършено по особено мъчителен начин за починалата, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив. За това му бе наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 25 години. Осъден е да заплати на гражданските ищци сумите от 150 000 лв. и 200 000 лв., представляващи обезщетения за претърпени неимуществени вреди, произтичащи от смъртта на тяхната близка. Осъден е да заплати и обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 3000 лева, произтичащи от непозволеното увреждане.

Тричленният състав на ВКС подчертава в мотивите си, че в съдебно заседание на 30.01.2019 г. подсъдимият Енчев и неговият защитник са поискали от Окръжен съд – Бургас делото да бъде разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие. Деецът е признал изцяло фактите и обстоятелствата, изписани в  обвинителния акт. Няма данни това да не е направено доброволно, без той да разбира естеството на процедурата и последиците от нея. 

„Предвид всичко заявено този съд няма да обсъжда възраженията, изтъкнати както в касационната жалба на защитника, така и отстоявани в съдебно заседание пред ВКС, свързани с неправилен анализ на доказателствен материал, с необоснованост, както и пространния разказ, даден от самия касатор в личната му жалба и едно от допълненията към нея, относно фактологията по престъпната деятелност по негово виждане“, категорични са върховните съдии.