И все пак олимпиада ще има

Актуални новини
14:26 - 14 Май 2021
2297
И все пак олимпиада ще има

Говорителят на Международния олимпийски комитет Марк Адамс заяви, че олимпиада ще има при всички положения, независимо от обществените нагласи в Япония.

Малко повече от два месеца преди Игрите японците масово се обявиха против провеждането им заради излизащата от контрол ситуация с коронавируса в страната.

Правителството въведе доста строги мерки, а в Токио и още десетки градове на страната се появиха плакати с призив за отмяна на игрите.

Още по-притеснителното е, че против олимпиадата се обявиха и някои от най-известните в световен мащаб японски спортисти и популярни личности, като топ тенисистите Наоми Осака и Кей Нишикори . Именно от тези спортисти се очакваше да са хората, които най-силно ще се застъпят за олимпиадата, водени от желанието си да участват на най-голямото спортно събитие на родна земя.

Нищо подобно - протестите дори превзеха онлайн пресконференцията на МОК. Докато говорителят на централата говореше пред журналистите, единият от тях извика доста силно:

"Никаква олимпиада, не на олимпиадата. Ние не искаме вашата олимпиада. Нито в Лос Анджелис, нито в Токио, на нито едно място по света. Най-вече не ви искаме в Токио".

Япония е най-засегнатата страна в Източна Азия, като на фона на многото заразени твърде малко местни биват ваксинирани.

В МОК обаче не са особено притеснени от ситуацията, а и изглежда, че второ поредно отлагане на Игрите е немислимо.

В непрестанен контакт сме с японското правителство. Вървим само напред и игри ще има на всяка цена, заричат се от МОК.