ICANN отказа да резне нета на Русия

Актуални новини
08:54 - 04 Март 2022
4316
ICANN отказа да резне нета на Русия

Организацията ICANN е отказала искането на Украйна Русия да бъде "отрязана" от глобалната интернет мрежа. ICANN е заявила, че това нито е технически възможно, нито е в мисията ѝ, съобщава CNN.

ICANN е организацията, която управлява създаването и разпространението на интернет домейни. Тя практически поддържа системата за домейни и се смята за един от "ръководителите" на интернет, макар това да не е точно така, пише Vesti.bg.

"Както знаете, интернет е децентрализиран. Няма един собственик, който да го контролира, включи или изключи", казва изпълнителният директор на ICANN Гьоран Марби в писмо до украинските власти, в което аргументира отказа да изпълни искането им.

"ICANN е създадена, за да гарантира, че интернет ще продължи да работи и координационната му роля не е да се използва, за да спре да работи", допълва Марби. Той изтъква, че случващото се в Украйна е "ужасно", но казва, че "мисията на ICANN не е да налага наказания, санкции или да ограничава достъпа до сегменти от Интернет, без значение от провокациите".

Искането на Украйна е домейнът .RU да бъде спрян. Изпратено е и отделно искане до интернет регистрите в Европа и централна Азия да отнемат IP адресите, които са дадени на Русия. Страната се аргументира, че това ще е още една санкция за Русия и ще "ограничи пропагандата и дезинформацията". За сега няма отговор от регистрите.