Ицо Хазарта оплю гилдията: Правим отвратителна музика

Актуални новини
16:59 - 13 Май 2022
1699
Ицо Хазарта оплю гилдията: Правим отвратителна музика

Музиканти поискаха квота от 50% от песните, пускани по БНТ и БНР, да са от български изпълнители. Кампанията за това започва преди три години, припомни композиторът и председател на "Музикаутор" Ясен Козев.

"Мина първи етап на Евровизия. Нас ни отсвириха, макар че пяхме на английски. Украинците си пяха на украински и тяхната песен може и да спечели дори", коментира певицата Йорданка Христова по време на събрание на  парламентарна комисия.

"Пътувала съм по света и съм пяла в много държави. Когато отида някъде, знам къде съм. Във Франция основно музиката е на френски, в Германия - на немски, в Гърция -  на гръцки. Тоест езикът в ефира е национален. В България е точно обратното. Говорим за разграден двор и ефирът ни е за общо ползване", каза тя.

Противоположна позиция зае депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров - Ицо Хазарта: Изпълнител съм. С музика се занимавам от около 26 години. Имал съм сравнително успешни периоди и имам бегла идея какво се случва с музиката, макар и сега да съм в друга ситуация.

Според него квотите са спасителен пояс за некадърници във всеки един отрасъл.

"Нека да си кажем честно - съвременната българска музика в огромната си част е отвратителна и няма никакъв белег за това да е българска. Това са бийтове, купени с 20 евро, с простотии, речитатив, как някой е ходил да се татуира, да тренира и после да пуши наргиле. И това е българска музика, за която ако има квоти, наред с чалгията и тази простотия ще бъдат длъжни да я въртят", обясни Петров.