Икономист пред Lupa.bg: Навлизаме в сляпата зона

Икономика
13:26 - 26 Октомври 2021
5826
Икономист пред Lupa.bg: Навлизаме в сляпата зона

"Навлизаме в сляпата зона. Сляпа зона е площ около превозното средство, която не може да бъде наблюдавана директно от водача по време на шофиране при определени обстоятелства. Така се получава понякога и с прогнозирането на икономиката", обави пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов.

Според него е добре да има социални енергийни помощи, като част от сметките за ток и отопление, и за домакинствата, не само за фирмите. Защото промяната продължава, но за сметките на хората.

"Препоръките ми за България са да има повече ефективна борба с корупцията, провеждане на структурни реформи в икономиката, подобряване на демографията, повишаване качеството на образованието и здравеопазването, намаление на данъчното облагане (намаление на ДДС и диференцирано ДДС), както и въвеждане на необлагаем минимум на доходите. А също продължаване на актуализацията на пенсиите, заплатите и социалните плащания", допълни той.

"В световен мащаб притеснителна е ситуацията с петрола. Цените на Brent се колебаха между печалби и загуби около 84,5 долара за барел в петък и почти не се променят на седмична база, а пазарът наближава територия на свръхкупуване. Brent непрекъснато нараства от четвъртата седмица на август и достигна 3-годишни връхни стойности от 85 долара за барел, тъй като продължаващата енергийна криза в Европа и Азия, както и неспособността на страните от ОПЕК+ да увеличат нивата на добив оказват натиск върху пазара и засилват дисбаланса между търсенето и предлагането през последните месеци", обясни Гълъбинов.
 
Според последни данни, запасите на суров петрол в центъра за съхранение в Кушинг, Тексас, САЩ са паднали до тригодишно дъно. Освен това, и инвестициите за откриване и разработване на повечето нови газови и нефтени находища са временно спрени. Цената може от 85 долара да стигне на 150 за барел брент в следващите 12-18 месеца. Може и 200 долара да удари до 24 месеца, каза още икономистът.

По думите му, ако това се случи в бъдеще последиците за света и конкретно за България ще да големи.