Илхан Кючюк: Интеграция на Западните Балкани и статут на Украйна като кандидат-член на ЕС

Свят
12:51 - 26 Май 2022
1115
Илхан Кючюк: Интеграция на Западните Балкани и статут на Украйна като кандидат-член на ЕС

„Силна интеграция в ЕС и разширяване, както и даване на статут на Украйна като кандидат-член на ЕС“, това каза Илхан Кючюк по време на конференцията „Либерали за бъдещето на Европа – от конференция до Европа реформа“, на която евродепутатът бе домакин.

По думите му Европа е успяла да се обедини в най-важните моменти – пандемията и войната в Украйна, но трябва да се промени институционално. Кючюк е категоричен, че кризите са пробудили Европа за солидарност, защита и единство.

Евродепутатът коментира Конференцията за бъдещето на Европа, от която на 9 май бяха представени окончателните заключения и препоръки в доклад, съдържащ 49 цели и над 320 мерки за реформи на ЕС.

 „Конференцията за бъдещето на Европа даде посока за развитие на ЕС. Това едногодишно безпрецедентно демократично упражнение, включващо граждани, политици и заинтересовани страни изведе на преден план гласът на гражданите в европейските институции. Определяме Конференцията като успешна, защото тя успя да събере както позитивните за развитието на ЕС, така и негативните, които също спомагат за бъдещото реформиране на Съюза.“, коментира Кючюк.

Съпредседателят на АЛДЕ бе категоричен, че не е в интерес на България да се отдалечава от европейските процеси. 

„Не можем да гледаме на страните от Западните Балкани безучастно“, заяви Кючюк. По думите му заедно с останалите страни членки трябва да погледнат сериозно към разширяването на Западните Балкани, защото само това е начинът за скъсване с авторитарното минало на всяка държава.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също отправи силно послание към присъстващите на събитието с думите: „Не трябва да се страхуваме да разгърнем силата на обединена Европа.“. Лидерът на ДПС бе категоричен, че отлагането на разширяването на Западните Балкани в посока ЕС не бива да продължава.

Председателят на „Обнови Европа“, който е и ръководител на делегацията, гостуваща от Брюксел заяви пред аудиторията, че целите на Европа трябва да са свързани с изпреварването на кризите. По думите му резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа са положителни, но чрез нея гражданите са дали ясен знак на институциите, че чрез допитване до гражданското общество могат да се правят реформи.