Илиана Раева : Това е спортът! Падаш, умираш, намираш сили да се изправиш!

Шефът на художествената гимнастика коментира емоционално олимпийското ни представяне

Актуални новини
09:42 - 11 Август 2024
1861
Илиана Раева: Това е спортът! Падаш, умираш, намираш сили да се изправиш!

Президентът на Българска федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира емоционално случилото се в Париж в индивидуалната надпревара и при ансамблите, с дълга публикация в социалните мрежи.

Боряна Калейн се окичи със сребро, но ансамбълът ни изненадващо остана четвърти и не успя да вземе медал.

Ето написаното от Раева във Фейсбук:

"Пред Кралицата се коленичи и се свежда глава! Предопределените минават през Ада!

В хронологичен ред:

Стилияна Николова е най-силната гимнастичка в света! Само тя при безгрешна игра на Олимпиадата и при безгрешна игра на Даря Варфоломеев можеше да победи германката. Стилияна отпадна и не участва на големия финал. Предопределените минават през Ада!

Даря беше най-силната гимнастичка на финала на Олимпиадата. Математически, когато е безгрешна Боряна и София не могат да я победят. Тя справедливо е олимпийски шампион. Тук ще добавя само едно изречение. Аз винаги съм харесвала състезателя Даря! Винаги!

Боряна Калейн е Кралицата на Олимпийските игри! Тя изнесе лекция какво означава симбиоза между изкуство и математика. На това състезание нямаше състезател с нейните композиции, с такава класа, с такава артистичност, с такава прецизност, с такова въздействие! Просто с една дума - Кралица! Шампионът си е шампион, бил той и Олимпийски, но ... пред Кралицата се коленичи и се свежда глава!

Ансамбълът допусна сериозни две грешки на първото изиграване, навакса с отлична игра на второто. От седми станахме четвърти. Няма по-болезнено място от четвъртото. В подножието на медалите, но без медал. 2-ро, 4-то и 11-то място. Никак не е зле. Но всички знаем, че можехме повече. Очакванията към нас бяха огромни и това беше нормално.

Бяхме много силни цяла година. Спечелихме всички важни състезания. Загубихме златните медали на Олимпиадата. Но на същата тази Олимпиадата състезатели и треньори осъзнаха, че същността е пътят! Падаш, умираш, намираш сили да се изправиш, да продължиш, да устоиш на изпитанията, за да се превърнеш в нещо много по-голямо от шампион. Да се превърнеш в Кралицата на художествената гимнастика! Да се превърнеш в осъществения треньор!

Боряна, Марияна, Бранимира! Благодаря за удоволствието и гордостта, които ме карате да изпитвам в този момент! Обичам ви!

Ще съм честна и ще кажа, че малко повече любов в момента изпитвам към Валентина Иванова, Стилияна Николова, Весела Димитрова, Ясена Стойнева и момичетата от ансамбъла, защото сега точно те имат нужда от повече любов. Това е спортът! Печелим, губим, ставаме и продължаваме! Важно е да се учим, да виждаме грешките си и да вървим уверено напред. И аз очаквах повече, но след тази турболетна Олимпиада мога само да кажа: Благодаря ти за всичко, Господи, което стовари върху плещите ни за тези три дни!"