Илияна Йотова хвърли бомба: Най-голямата вина на Радев е, че даде шанс на Кирил Петков и Асен Василев

Вицепрезидентът бил удивен от решителния отпор на "Промяната" срещу "Дондуков" 2

Политика
08:50 - 12 Август 2022
7346
Илияна Йотова хвърли бомба: Най-голямата вина на Радев е, че даде шанс на Кирил Петков и Асен Василев

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви в национален ефир, че най-голямата грешка и вина на държавния глава Румен Радев била да даде шанс и кредит на доверие за управлението на страната на бившия премиер и неговия заместник. "И Кирил Петков, и Асен Василев получиха огромен шанс. Млади хора с претенции за сериозно образование, свежи идеи и нов поглед. Всичко това е чудесна предпоставка за много сериозен успех. Президентът има само една "вина" - че им даде този шанс", заяви бившата говорителка на БСП в ефира на БНТ.

По думите й двамата много бързо и решително се обърнали срещу "Дондуков" 2, а трябвало да потърсят вместо това съюз с Радев.

"Аз смятах, че тази коалиция ще се задържи, защото споразуменията бяха подписани с ПП. Имаше и решения, които трябваше да бъдат взети. В началото имаше сериозно съгласие какво трябва да свърши тази коалиция", каза още тя. След това обаче ПП започнали да предрешават всичко и загубили желанието да водят обществен дебат. 

"Разочарованието от правителството, от коалицията, която беше създадена, стигна една точка на търпение както сред обществото, така и в мнозинството в Народното събрание и се получи така, че падна първото правителство от власт с вот на недоверие след като една от партиите в коалицията отказа да бъде част от мнозинството и нормално се стигна до предсрочни избори", каза още Йотова. 

"За първи път в най-новата история на България, а и преди това имаше толкова сложна коалиция от четири партии, които наистина са много различни. И това, което предлагат на обществото като политики, и като убеждения, дори и като идеология, макар че забравихме през последните десетилетия тази дума, тази сложност на коалицията в едно кризисно време очевидно предизвикваше и тези съмнения и за съжаление, те се оправдаха", посочи Йотова.

По повод нестихващите конфликти с БСП, вицето на Радев коментира, че резултатите от това за партията щели да се видят на вота на 2 октомври. "Не смятам че имаме проблем с БСП и те с нас. Част от ръковдството смята че неуспехите, които имат се дължат на президентската инститция. Нека на изборите да проверят дали е така. Представителите на БСП в служебния кабинет са подбрани на експертен принцип. Право на президента е да намери, според него, най-добрите авторитети, които могат да свършат най-добрата работа. А тримата, които са представители на БСП трябва да е гордост и чест за всяка партия, че има хора, които са част от служебен кабинет. Няма изискване президентът да се консултира с политчиеските партии", твърди Йотова.