Илон Мъск се усъмни в тестовете за коронавирус

В един и същи ден магнатът даде 2 положителни и 2 отрицателни проби

Актуални новини
16:10 - 13 Ноември 2020
4989
Илон Мъск се усъмни в тестовете за коронавирус

Индустриалният магнат Илон Мъск обяви в Twitter, че е получил смесени резултати при тестването си за коронавирус. Предприемачът, който през последните дни съобщи, че има симптоми, които може да са както от COVID-19, така и от обикновена настинка, се е подложил на 4 теста в един и същи ден, в една и съща лаборатория и направени от едно и също медицинско лице. Резултатът е, че два са положителни и два са отрицателни.

Късно вечерта в четвъртък собственикът на “Tesla” обяви, че си е направил бързи антигенни тестове за COVID-19. Също така е дал проба и за два PCR теста, но резултатите се очаква да излязат до 24 часа.

Тестовете за антиген работят чрез откриване на малък протеин на повърхността на коронавируса, докато PCR тестовете търсят самия вирус. Антигенните тестове могат да се провеждат бързо, тъй като не се нуждаят от лаборатория и често се прилагат за тестуване в транзитни пространства с голям поток от хора. Някои държави дори не си правят труда да докладват резултатите от антигенните тестове в общия им брой случаи, според проучване, публикувано през септември от Kaiser Health News (KHN).

Мъск намеква, че опитът му вероятно се споделя от много други хора и тези резултати допринасят за настоящия скок в случаите, наблюдаван в САЩ и в други страни от света. Той коментира, че макар резултатите да не са надеждни и дори да дават фалшива картина, то приходите от тестовете изобщо не са фиктивни.

Мъск разпространява съмнения, объркване и понякога откровена дезинформация относно коронавируса. Той обвини лекарите в надуване на броя на делата по финансови причини, популяризира широко дискредитиран документ за ползите от хлорохина и отхвърли паниката, свързана с пандемията, като „тъпа“.

В момента в САЩ се наблюдава нов скок в случаите на COVID-19. Само седмица след като докладват 100 000 случая за един ден, служителите на общественото здраве са регистрирали рекордните 160 000 нови случая в четвъртък, според "Ню Йорк таймс". Хоспитализациите от коронавирус също са записали рекорд от 67 096 на същия ден, според проекта за проследяване на COVID-19, като смъртните случаи нарастват до над 1000 средно всеки ден.