Има ли партийна завера за свалянето на Рая Назарян от шефското място в НС?

Калоян Методиев: Иван Иванов като предложение е подигравка с държавата

Политика
09:26 - 07 Август 2024
1716
Има ли партийна завера за свалянето на Рая Назарян от шефското място в НС?

Аз съм гласувал срещу избирането на Рая Назарян, така че ще подкрепя и свалянето ѝ. Това коментира на влизане в парламента нечленуващият в парламентарна група Калоян Методиев в отговор на въпрос за евентуалното внасяне на подобно искане за отстраняването на Рая Назарян от поста председател на 50-ото Народно събрание.


"Възможно е да се съберат 80 гласа, но ще бъде на ръба на компромиса и на надлъгването между тези, които трябва да съберат гласовете. Виждам, че всеки иска друг да го внесе, да се подпише последен, тоест тече прехвърляне на отговорност", коментира той.

На въпрос, свързан с издигането на Иван Иванов от "БСП за България" за поста на председател на 50-ото НС, каквито медийни публикации се появиха, Калоян Методиев заяви, че Иванов като предложение е подигравка с държавата.

"Това ще е абсурдна ситуация - подобна фигура дори да се доближава до мястото на председател на парламента", отсече той.

"Видях името на член на ИТН, но всичко е в сферата на спекулациите. Виждате, че ситуацията се мени буквално за часове, така че днес съм сигурен, че договорките ще текат преди всяко индивидуално гласуване, няма яснота, никаква стабилност, ще е горещ ден за политиката в България", каза още Методиев.

Петър Чобанов "не изключва възможността" да стане служебен премиер

Темата коментираха Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

Според Симидчиев не е дискутирано отстраняването на Рая Назарян от председателския пост на Народното събрание.

Вчера в късния следобед  депутатите от ПГ на ПП-ДБ проведоха редовното си заседание. На него, по думите на Симидчиев, е била дискутирана проектопрограмата за работа на парламента точка по точка.

На въпрос дали той бил гласувал за отстраняването на Назарян отговори, че това е нещо, което може да бъде решено като група. Ако някой предложи такава точка, ще се съберат на заседание и ще решат.

Деница Сачева не очаква обаче Рая Назарян да бъде свалена от поста председател на 50-ото Народно събрание.

"Би било доста жалко този парламент да завърши по този начин", настоя Сачева.

"Всяка политическа и парламентарна група има право да прави каквото намери за добре. Оценката за тези действия ще бъде дадена от избирателите съвсем скоро", каза още тя.

Според медийни публикации от уикенда в края на миналата седмица е имало среща с участието на представителите на "Продължаваме Промяната"-"Демократична България", "Има такъв народ", "Възраждане" и бивши депутати от ДПС, които сега са нечленуващи в парламентарна група, на която е обсъждано Рая Назарян да бъде свалена от председателското място на Народното събрание.