Има такъв град – в Карабаш живеят само 38 години

Индустриалният център в Челябинска област е отровен от фабрика за мед, която изпуска в атмосферата серен анхидрид

Любопитно
22:15 - 10 Август 2019
15613
Има такъв град – в Карабаш живеят само 38 години

Карабаш е индустриален град в Челябинска област. От 1901 г. местната фабрика за мед трови града и района около него, затова хората тук живеят средно едва 38 години. Днес много от жителите му са го напуснали, но той все още привлича фенове на екстремния туризъм, пише bg.rbth.com.

Заводът изпуска в атмосферата серен анхидрид, затова тук киселинните дъждове са често срещано явление.

Карабаш е заобиколен от сухи, голи планини и мъртва, изгоряла земя, пише блогърът. "Забелязвам, че в Карабаш е много трудно да се диша. След половин час носът и гърлото ти се пълнят с остър химически вкус".

"Средната продължителност на живота в Карабаш е 38 години. Жителите страдат от хронични заболявания на белите дробове и кожата, както и от рак".

"Платото между планината и завода е осеяно с пресушени оранжеви речни корита. Понякога те са дълбоки 2-3 метра, така че е невъзможно просто да скочиш в тях и да се изкатериш обратно".

"За жалост пристигнах в Карабаш не в най-красивия сезон – оранжевите реки са пресъхнали. Но истинските марсиански пейзажи все още са тук: като сцена от филм".

"Концентрацията на олово в Карабаш надхвърля максимално допустимите стойности 156 пъти. В питейната вода концентрацията на формалдехид и тежки метали е 15 пъти по-висока от максимално допустимата".

Санитарната зона е в радиус около 1 км около завода. Не бих казал, че е необитаема, но ето как изглеждат повечето сгради".