Индия и Китай се споразумяха за деескалация на граничното напрежение

Свят
12:58 - 25 Август 2023
1728
Индия и Китай се споразумяха за деескалация на граничното напрежение

Премиерът на Индия Нарендра Моди и лидерът на Китай Си Дзинпин се споразумяха да засилят усилията за деескалация на напрежението на спорната граница между страните им, както и да върнат у дома хилядите свои войници, разположени там, съобщава "Асошиейтед прес".

Двамата се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, където по-рано шест други страни бяха поканени да се присъединят към групата, включително Саудитска Арабия и Иран.

Външният министър на Индия Винай Мохан Куатра каза, че Моди е подчертал опасенията на Индия относно нерешените гранични въпроси на импровизирана среща със Си.

Спорната граница доведе до тригодишно противопоставяне между десетки хиляди индийски и китайски войници в района на Ладак. При сблъсък преди три години в региона загинаха десетки войници от двете страни на конфликта.

Куатра каза, че двамата лидери са се съгласили да засилят усилията, но не каза нищо за отговора на Си, нито разясни подробности относно какво е казал индийският премиер.

Китайското посолство в Ню Делхи по-късно публикува в Twitter изявление на външното министерство, според което президентът Си подчертава, че подобряването на отношенията между Китай и Индия служи на общите им интереси и също така благоприятства мира, стабилността и развитието на света и региона.

"Двете страни трябва да имат предвид общите интереси на двустранните си отношения и да се справят правилно с граничния въпрос, за да опазят съвместно мира и спокойствието в граничния регион", се казва в съобщението.

Индийските и китайските военни командири се срещнаха миналата седмица в очевидно усилие да стабилизират ситуацията. Линия на действителен контрол разделя държаните от Китай и Индия територии, за който Китай претендира изцяло.

Двете страни са водили война за границата си през 1962 г. Китай претендира за около 90 000 квадратни километра територия в североизточната част на Индия, включително Аруначал Прадеш, където населението е предимно будистко.