Индия привика посланик на Турция

Инцидентът е "още един случай на намеса на Анкара във вътрешните дела на други държави"

Свят
13:02 - 17 Февруари 2020
1453
Индия привика посланик на Турция

Индия привика посланика на Турция, за да изрази силен протест във връзка с коментар на турския президент Реджеп Ердоган за спорния регион Кашмир, информират местни медии.

Ню Делхи връчи "остър демарш" на турския посланик и предупреди, че коментарите на Ердоган по време на наскоро проведено посещение в Пакистан ще имат "силно отражение" върху двустранните отношения.

Говорител на Министерството на външните работи на Индия коментира, че обвиненията на Ердоган, че са предприети "едностранни стъпки" по отношение на Кашмир отразяват "нито разбирането на историята, нито воденото на дипломация".

Представителят поясни, че инцидентът е "още един случай на намеса на Турция във вътрешните дела на други държави". Говорителят подчерта, че Ню Делхи възприема коментарите като "недопустими" и обвини Анкара в многократни опити да оправдае "трансграничен тероризъм", извършван от Пакистан.

В петък пред пакистанския парламент Ердоган сравни "борбата на кашмирския народ с борбата на турския народ срещу чуждата доминация по време на Първата световна война".