Индия вкара 50 милиарда долара в икономиката

Страната вече трети ден е в режим на почти пълно блокиране на нормалния живот

Свят
11:39 - 27 Март 2020
3193
Индия вкара 50 милиарда долара в икономиката

Индийската централна банка понижи днес водещата си лихва и обяви, че инжектира 50 милиарда долара във финансовата система, за да се справи с икономическите последици от пандемията с коронавируса, предадoха ДПА и БТА.

Банката намали лихвата върху заемите, които отпуска на търговките банки, със 75 базисни пункта до 4,4 процента - най-ниското равнище от март 2010 година. Лихвата, при която централната банка взима заеми от търговските банки също е намалена с 90 базисни пункта до 4 процента.
Икономическите перспективи в света са несигурни и очевидно отрицателни (...) финансовата стабилност е от първостепенна важност за централната банка в тази криза, каза гуверньорът Шактиканта Дас.
Той допълни, че централната банка ще запази гъвкавата си реакция по паричната политика колкото дълго е необходимо, за да се съживи растежът, да се смекчат последиците от пандемията, като се гарантира, че инфлацията ще остане в определените граници.

Мерки като намаляване на задължителните депозити, които банките трябва да поддържат в централната банка, ще доведат до освобождаване на общо 3,74 трилиона рупии (49,85 милиарда долара) ликвидност във финансовата система.

От тази сума 2,8 трилиона рупии са инжектирани чрез различни инструменти от февруари.

Индия вече трети ден е в режим на почти пълно блокиране на нормалния живот, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Общо 706 души са заразените с вируса досега. 17 души са починали.