Инфарктна ситуация: Правителството виси на косъм, може и да не мине

15-ина депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ са разколебани и може да не подкрепят ротационната власт

Ексклузивно
19:29 - 25 Май 2023
7315
Инфарктна ситуация: Правителството виси на косъм, може и да не мине

Правителството с втория мандат на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" виси на косъм, защото и в ГЕРБ, и в ПП-ДБ е налице тих бунт. Двете първи политически сили в парламента заедно имат 133 гласа, бунтарите обаче били около 15-тина. Това означава, че общият брой народни представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пада под необходимите за излъчване на правителство 121 гласа, твърдят запознати.

От страна на ГЕРБ идва най-голямото разочарование. Делян Добрев, който е сред най-яростните противници на "Продължаваме промяната" бил непримирим срещу така стеклите се обстоятелства. Вече е почти сигурно, че той няма да даде гласа си за бъдещото ротационно правителство. Освен това Добрев имал 6-7 приближени до него депутати, които може също да не гласуват правителството. Мълви се, че броя на заговорниците в партията нараства непрекъснато. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече няколко пъти подчерта, че това е категоричната му воля и настоя депутатите му да подкрепят съвместното управление.

Напрежението и в двете политически сили - и в ГЕРБ, и в ПП е свързано с това, че предизборните им кампании бяха изцяло основани върху отричането един - друг. ПП възникнаха със задачата да отстранят ГЕРБ и Бойко Борисов от властта. Той пък громеше управлението им всяка вечер във всеки град, който посети по време на предизборната си обиколка. А Борисов обиколи страната два пъти и с всяка своя поява пред актива надграждаше острите епитети по адрес на "Промяната". Не са малко тези, които припомнят, че след пет месеца има местни избори и в битката за София, Пловдив, Варна, Бургас и другите градове за ПП - ДБ гербаджийте отново ще станат "мафия".

Недоволни имало и в ПП. По същата причина - нали щяхме да ги отстраняваме от власт, защо сега ги реабилитираме? Възмутени постове пълнят Фейсбук - "Предадахте избирателите си. Тези който бяха по площадите", "Къде останаха обещанията към избирателите "Ние няма да подкрепим правителство на ГЕРБ"?!?!", "А сигурни ли сте, че ББ няма да се извърти в последния момент?!"

Вече е налице и първата отявлена люспа от "Промяната" - днес Радостин Василев обяви, че утре дава пресконференция, на която се очаква да оповести, че напукна парламентарната група на ПП-ДБ. Причината при него е лично разочарование - както Lupa.bg разкри, той настоявал отново да е министър на спорта в кабинета "Денков-Габриел", което не срещнало подкрепа в партията.

Радостин Василев, aka Руди Гела, е първата люспа от "Промяната". Той е недоволен, че няма да е министър на спорта в ротационното правителство

Недоволство има и в ДБ, където избиратели питат какво стана с изчегъртването на мафията. От някои публикации просто блика агресия - "Нас ГЕРБ не ни ли унищожава, бе? Не ни ли съсипаха природата, образованието, здравеопазването? Не изгониха ли всички кадърни хора в чужбина? Вие сте предатели, ненавиждам предателите! Никога повече няма да си дам гласа за вас!"

Напрежението в партиите кара лидерите непрекъснато да променят поведението си. От вчера Борисов настоява в правителството "Денков" освен Мария Габриел да има и още министри на ГЕРБ, което пък не се приема от "Промяната".

От ДБ вече декларираха, че бъдещото правителство няма да има техни хора. Заседание на националното ръководство на „Демократи за силна България“, които са част от коалицията „Демократична България“, ще решава дали да подкрепи ротационното правителство, съобщи лидерът Атанас Атанасов: „Ще вземем решение, ще го съобщим, но разбира се, ние ще отговорим на очакванията на огромната част от българското население да положим усилия да има правителство. Задължително ще го направим“.