Инспекцията по труда: Загиналите в "Арсенал " са извършвали безопасна дейност

Заводът се проверява на 3 месеца

Общество
15:56 - 05 Октомври 2022
2063
Инспекцията по труда: Загиналите в "Арсенал" са извършвали безопасна дейност

Загиналите при инцидента в казанлъшкия оръжеен завод "Арсенал" са извършвали една от най-безопасните дейности в предприятието. Това съобщиха от Главната инспекция по труда (ГИД).

Вчера минути след 11 часа избухна врзив в Завод 4 на оръжейницата, при който загинаха трима работници, а една жена бе ранена. Това се случи в цех 150 на Завод 4. Загиналият мъж е на 55 години, а двете жени - на 43 и 53 г., бяха обявени за изчезнали. От прокуратурата обявиха, че най-вероятно са затрупани под отломките на разрушената сграда. Тежко пострада и друга жена, която бе транспортирана в София с опасност за живота.

При разследването на инцидента е командирован екип от експерти от Главната дирекция "Инспектиране на труда" да подпомогне инспекторите по труда от Дирекция "Инспекция по труда" - Стара Загора.

Според данни, предоставени от работодателя, пострадалите е следвало да приключат работа, започната предния ден. Те трябвало да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически изделия. Това се една от най-безопасните дейности в оръжейницата. Необходимото количество смес за довършване на поръчката е било изработено преди почивката от 10:00 до 10:15 часа. След нея загиналите работнички е трябвало да почистят помещението.

Причините за възникналия на по-късен етап взрив, както и за присъствието на загиналия работник в помещението предстои да бъдат изяснени.

И четиримата пострадали работници имат валидна правоспособност за работа с взривни вещества, посочват от ГИТ. Извършен им е и инструктаж за деня. Инспекцията по труда е изискала от работодателя всички необходими документи, свързани с технологичните изисквания и последователност на работния процес, за безопасност при работа и други документи, свързани със здравословни условия на труд.

Производствата на "Арсенал" АД, които са с висок риск, са включени в списъка с обекти за периодичен контрол на рискови производства и дейности. Планирани проверки в тях се извършват на три месеца, в които участват и експерти от Централно управление на ГИТ. Извършват се и последващи проверки за изпълнението на дадените предписания.