Иран е на път да забрани домашните кучета и котки

През последните години притежанието на домашни любимци се увеличи значително

Свят
12:08 - 19 Ноември 2021
1544
Иран е на път да забрани домашните кучета и котки

Кучетата са известни като най-добрия приятел на човека, но в Иран те са на път да се превърнат в „обществен враг №1”. Иран вероятно ще въведе закон, който криминализира отглеждането на домашни любимци и разхождането на кучета.

По медийни данни, хардлайнерите в иранския парламент са внесли новия проектозакон за гласуване.

Според законопроекта, разхождането на кучета ще се наказва с голяма глоба, а съответните органи ще конфискуват автомобилите, превозващи кучета, за три месеца.

Освен това собствениците на жилища скоро няма да имат право да отдават апартаментите си под наем на собственици на кучета и котки. В исляма отглеждането на куче в дома се смята за "нечисто" и духовенството в Иран заема твърда негативна позиция по отношение на всички домашни любимци.

Полицията няколко пъти се опитва да забрани кучетата, но в крайна сметка това така и не се случва. Сега забраната скоро ще се превърне в закон.

Наблюдателите обаче смятат, че дори и новият закон няма да възпре собствениците на кучета и котки, точно както някои предишни ограничения.

През последните години притежанието на домашни любимци се увеличи значително, като все повече млади иранци си вземат кучета и котки като домашни любимци, особено семействата с деца. В съответствие с това от няколко години насам се появяват и все повече ветеринарни клиники и магазини за стоки за домашни любимци, особено в столицата Техеран и другите големи градове.