Иран помага на Русия да избегне петролните санкции

Поредният кръг от санкции за намаляване на руския военен капитал започна в неделя

Русия
13:49 - 08 Февруари 2023
1790
Иран помага на Русия да избегне петролните санкции

През последните месеци Иран значително е увеличил усилията си да помогне на Русия да заобиколи западните петролни санкции. Това пише Файненшъл таймс.

Според информацията - от декември 2022 г. насам Техеран е използвал най-малко 16 кораба за незаконно транспортиране на руски суров петрол, което е значително увеличение спрямо деветте плавателни съда, за които се съобщаваше преди декември.

Изданието обавя, че обемът на руския суров петрол, превозван с идентифицирани от Иран кораби, е нараснал от по-малко от 3 милиона барела през ноември 2022 г. до над 9 милиона барела през януари 2023 г.

Изобщо не е ясно дали Русия ще може да продължи да надхитрява Запада, който затегна ограниченията на приходите на Москва от петрол. Има признаци, че западният контрол, влязъл в сила през декември - т.е. ембаргото върху повечето продажби за Европа (България е с дерогация до края на 2024 г.) и тавана на изнасяния руския петрол от 60 долара за барел - започват да оказват сериозно влияние върху приходите на Владимир Путин.

Поредният кръг от санкции за намаляване на руския военен капитал започна в неделя, когато влезе в сила ембаргото на Европейския съюз върху руския дизел, бензин и други рафинирани петролни продукти. Подобно на санкциите върху суровия петрол, то е придружено от ценови ограничения за руския дизел и други продукти.

Приходите на руското правителство от добив и износ на нефт и газ са намалели с 46% през януари 2023 спрямо същия месец на миналата година, съобщи Министерството на финансите в Москва в понеделник.

Междувременно се появяват все повече доказателства за засилването на военното сътрудничество между Техеран и Москва. Секретарят на Висшия съвет за национална сигурност контраадмирал Али Шамхани се срещна с помощника на Путин Игор Левитин в руската столица на 7 февруари. По време на срещата Шамхани и Левитин обсъдиха разширяването на руско-иранските икономически връзки и избягването на американските санкции, съобщава американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в днешния си анализ за Иран.

Левитин подчерта значението на подобряването на сътрудничеството в областта на енергетиката и транспорта между Москва и Техеран. Двамата с Шамхани обсъдиха завършването на железопътната линия Рещ-Астара - транспортен коридор, който функционира в рамките на Международния транспортен коридор Север-Юг и ще свърже съществуващите азербайджански, ирански и руски железници.

При пристигането си в Москва Шамхани даде висока оценка на икономическите, отбранителните, свързаните със сигурността, науката и търговията връзки между Русия и Иран. Припомняме, че Техеран снабдява месеци наред Путин и армията му с дронове камикадзе, които Москва използва за удари по жилищни обекти ключова енергийна инфраструктура в Украйна.

Шамхани ще се срещне отделно със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, за да обсъди изпълнението на руско-ирански икономически, технологични и търговски проекти. Не е ясно кога ще бъде срещата. Иранските медии съобщават, че Шамхани ще обсъди "въпроси от взаимен интерес" и с редица други неуточнени руски правителствени служители по време на посещението си.

Иран продължава да се въоръжава - на 7 февруари силите за противовъздушна отбрана на "Артеш" (Армията на Ислямска република Иран) откриха нова въздушна база и представиха своите крилати ракети. Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили генерал-майор Мохамед Багери и командирът на "Артеш" Абдол Рахим Мусави направиха откриването на базата Eagle 44, която разполага с изтребители, бомбардировачи и безпилотни летателни апарати. Иранските медии съобщават, че базата е проектирана да издържи на атака с ядрена бомба и балистична ракета и съдържа защитена радарна инсталация, контролен център и комуникационно съоръжение за сигурност.