Иран предупреди ЕС да си спазва ангажиментите

Техеран заплаши да предприеме допълнителни стъпки до 6 септември

Свят
16:31 - 02 Септември 2019
1359
Иран предупреди ЕС да си спазва ангажиментите

Иран обяви, че допълнително ще намали ангажиментите си по ядреното споразумение от 2015 г., ако европейските страни не успеят защитят икономиката на Техеран от възобновените санкции от страна на САЩ, след като американският президент Доналд Тръмп оттегли страната от споразумението през миналата година, предаде "Ройтерс".

"Безсмислено е да продължаваме едностранните ангажименти по споразумението, ако не се възползваме от неговите предимства, както беше обещано от европейските страни по споразумението", подчерта иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф по време на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Москва.

Ядреното споразумение с Иран беше подписано през 2015 г. от САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия. 

По-рано Иран настоя, че ще наруши ограниченията на споразумението по отношение на ядрената му програма едно по едно, засилвайки натиска върху страните, които все още се надяват да го спасят.

Техеран заплаши да предприеме допълнителни стъпки до 6 септември, като например обогатяване на уран до 20% или рестартиране на монтирани центрофуги, които пречистват урана за използване като гориво в електроцентрали или, ако е много обогатен - в оръжия.

Техеран е готов да предприеме "по-категорична стъпка" за намаляване на ангажиментите си по споразумението със световните сили, ако европейските държави не предприемат действия за спасяването на договора, заяви по-рано днес говорителят на иранското външно министерство.