Иран заплаши с атака по обекти на САЩ

Вчера се проведоха протести в най-малко 23 града, разположени в 12 провинции

САЩ
12:24 - 28 Октомври 2022
1501
Иран заплаши с атака по обекти на САЩ

Иран може да атакува американски, израелски или саудитски обекти във връзка със смъртоносната атака в светилище в южния град Шираз от тази седмица. За инцидента с 15 жертви (според данни на иранските медии) отговорност пое Ислямска държава, но режимът в Техеран прехвърля отговорността върху вражеските външни сили.

Това е изводът в ежедневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Твърдението на експертите е базирано на изявленията на президента Ебраим Раиси, на върховния лидер Али Хаменей, на командира на Иранската революционна гвардия Хосейн Салами и на други официални лица. Според тях атаката, както и масовите протести в страната, са част от общи усилия на САЩ, Израел и Саудитска Арабия за „дестабилизиране“ на Ислямската република.

Инцидентът в Шираз стана по-рано през седмицата, когато въоръжен нападател прекъсна вечерната молитва в шиитски храм и уби най-малко 15 души. Други 19 са били ранени. Мъжът, който е на около 30 г., беше задържан от полицията. Според информационна агенция Fars, която е свързана с Иранската революционна гвардия, нападателят е афганистанец. Медията пише, че той е 23-годишен и се казва Хамид Бадакшан. Ислямска държава в Хорасан преди няколко дни изрази подкрепа към протестите срещу иранския режим.

Междувременно командващият Генералния щаб на иранската армия Мохамад Багхери и президентът Раиси твърдят, че именно демонстрациите са направили възможна атаката в Шираз. „Намерението на врага е да наруши прогреса на страната, а тези бунтове постилат пътя за терористични атаки“, заяви Раиси, цитиран от „Ал Джазира“. Хосейн Салами от Революционната гвардия каза, че „огънят на отмъщението за иранците ще ги застигне и ще ги накаже за техните срамни дела“.

Върховният лидер Али Хаменей призова за обединение след атаката в Шираз и каза, че тези, които стоят зад нея, „със сигурност ще бъдат наказани“. "Всички ние сме длъжни да се справим с врага и неговите агенти предатели. Органите за сигурност, съдебната власт, активистите и народът трябва да се обединят срещу незачитането на живота, сигурността и светостта на хората", заяви Хаменей в изявление, прочетено по държавната телевизия.

Всичко това показва, че режимът се готви да наложи още по-големи репресии срещу протестиращите, коментират експертите от ISW. Според тях демонстрантите ще са по-внимателни кога протестират и как се подготвят за това. Протестната активност на 28 октомври обаче вероятно ще се усили в Захедан, намиращ се в провинция Систан и Балучестан. Причината е, че ще бъдат отбелязани 4 седмици от бруталното потушаване на демонстрациите там на 30 септември.

Вчера се проведоха протести в най-малко 23 града, разположени в 12 провинции. Поне 100 души се събраха във Вейсиян, провинция Лорестан, за да почетат паметта на Ника Шакарами. Те отбелязаха 40 дни от смъртта ѝ. Твърди се, че 16-годишното момиче е било убито от силите на режима, след като изчезна след един от протестите през септември. Властите отричат – твърдят, че Ника е починала, след като е била хвърлена от строяща се сграда, вероятно от работници.