Испания: Бързите тестове за коронавирус от Китай дават едва 30% точност

Здраве
13:57 - 26 Март 2020
438
Испания: Бързите тестове за коронавирус от Китай дават едва 30% точност

Бързите тестове за коронавирус от Китай не са качествени. От това се оплакаха микробиолози от Испания, които твърдят, че точността им е едва 30%.

Правителството на Испания обяви, че иска да използва масово бързите тестове върху населението, за да разбере истинският брой на заразените с COVID-19 в страната.

Оказва се обаче, че китайските тестове не работят добре - вместо 80% точност, те дават едва 30%, пишат от “Ел Паис”. Те са произведени от компания “Биоизи”, базирана в Шенжен - един от технологичните хъбове в Китай.

Вчера испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля обяви, че Мадрид е подписал допълнителна сделка с Пекин на стойност 432 млн. евро за закупуване на медицинско оборудване. Правителството е закупило 340 000 теста и възнамеряваше да проведе масов скрийнинг на възрастни хора и здравни работници. Поръчани са още 5.5 милиона теста, но не се знае дали са от същия производител.

В момента здравните власти в Испания използват PCR тестове. Те дават резултат до 4 часа. Според микробиолози, изследвали бързите китайски тестове, няма смисъл да се премине към използването им, тъй като от тях няма особена полза.

Бързите тестове работят на базата на тестовете за бременност и дават резултат в рамките на 10-15 минути. Чертичка показва дали пробата е положителна, отрицателна или невалидна.

Испания удължи с още 15 дни извънредното положение заради коронавируса и то ще продължи до 12 април. Предложението, внесено от правителството, бе одобрено от парламента, в който от 350 депутати физически присъстваха под 50. Останалите гласуваха дистанционно.

В Испания, която е втората най-засегната от заразата европейска държава след Италия, е въведена пълна карантина. Общият брой на заразените с COVID-19 в Испания е 56 188, а жертвите вече са над 4000.