Испанските власти спасиха 262 мигранти край Канарските острови

ЕС
17:37 - 06 Октомври 2023
2124
Испанските власти спасиха 262 мигранти край Канарските острови

Испанската брегова охрана спаси днес 262 мигранти в три лодки, опитващи се да достигнат бреговете на Канарските острови, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става на фона на рязко нараснал брой опити за пресичане на границата през последните няколко дни, а също в момент, когато европейските лидери обсъждат в Испания начините за избягване на нова миграционна криза.

Тази година Италия и Испания изразиха безпокойство във връзка засилващия се наплив на нелегални мигранти към техните острови в Средиземно море или Атлантическия океан. Мадрид заяви, че не може да се справи с нелегалната имиграция без помощта на Европейския съюз.

Испанските служби за спешна помощ съобщиха, че са настанили 103-ма от 262-та спасени мигранти на остров Ел Йеро, най-западния и най-малкия от Канарските острови, който само през последните шест дни е приел над 1200 мигранти. Здравната служба на Ел Йеро, който има само 11 000 жители, не смогва да се справи с работата всеки път, когато на пристанището пристигне лодка с мигранти, заяви вчера ръководителят на регионалното правителство на Канарските отрови Фернандо Клавихо.

Останалите мигранти са били настанени в Лос Кристианос на остров Тенерифе и в Аргинегин на остров Гран Канария.

Мигрантите са от района на Субсахарска Африка, съобщиха от службата за спешна помощ.

Пристигналите по море в Испания мигранти са се увеличили с една пета от началото на годината в сравнение със същия период на миналата, като повече от 3500 души са достигнали Канарските острови миналия месец на фона на по-мекото време и по-спокойното море, сочат официални данни.

Седемте острова от атлантическия архипелаг се превърнаха в основна дестинация за мигрантите, които се опитват да стигнат до Испания. Други се опитват да прекосят Средиземно море и да се доберат до континенталната част на страната, отбелязва БТА.