Испанският премиер приветства ексхумацията на Франко

С това се слага край на едно морално оскърбление, заяви Педро Санчес

Свят
18:19 - 24 Октомври 2019
2157
Испанският премиер приветства ексхумацията на Франко

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания Педро Санчес заяви, че ексхумацията на диктатора Франсиско Франко слага край на едно морално оскърбление -  т.е. диктаторът да бъде възвеличаван на обществено място, предаде Асошиейтед прес. Изявлението на Санчес беше излъчено по телевизията.

"Съвременна Испания се роди от опрощението, но не, за да стане рожба на забравата", заяви испанският премиер, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес тялото на диктатора Франко бе изнесено от внушителния мавзолей в Долината на падналите в близост до Мадрид и пренесено в новото му място за препогребване в гробището Мингоррубио, отдалечено на 57 км.


Санчес заяви, че сега е необходимо да започне процес на идентифициране на хилядите жертви на Франко, който също са погребани в мавзолея. "Това е позор, който трябва да бъде изтрит", каза той.

За ексхумацията, обещана от Санчес, когато зае премиерския пост през 2018 г., отдавна настояваха много испанци, които смятаха мавзолея за обида към роднините на жертвите на Франко през Испанската гражданска война през 1936-1939 г. или на онези, убити по време на последвалия му близо 40-годишен диктаторски режим, отбелязва АП.