Истерия в Lupa.bg: Колони се вият за бензин на турската граница

Любопитно
16:46 - 07 Март 2022
9323
Истерия в Lupa.bg: Колони се вият за бензин на турската граница

Народът масово тръгна към Турция, за да зарежда гориво на по-ниски цени. Истерията, която настана преди дни у нас с опашките и с покачването на цените, започна да притеснява още повече хората. Оказа се, че голяма част от нашенците предпочитат да прескочат да югоизточната ни съседка, за да напълнят резервоарите догоре, а също така и допълнителни съдове - туби и бидони.

Това им гарантира че ще карат своите автомобили с евтин бензин, дизел, газ или метан. В Турция цената на горивото е около 1,50 лева, което е двойно по-евтино, отколкото в България. Максималната цена, на която в момента можете да заредите гориво в Турция, е 1,65 лева за литър.

Горивото у нас подгони 3 лева за литър и хората изпаднаха в паника

"Много е удобно, а когато се съчетаят нещата с друго полезно, става още по-евтино. Всяка седмица отскачам до Турция, пълня резервоара догоре, поне още две туби по 20 литра и си карам повече от седмица, за да ходя на работа и да си върша други задачи, които са немислими без автомобил. Напълня багажника и с позволените за внос храни, както и перилни препарати, които са скандално евтини при нашите съседи", призна пред Lupa.bg помориецът Евтим Чакъров, който работи в Бургас, а децата му ходат на училище също там и той всеки ден трябва да изминава разстоянието поне два пъти.

Тази примамлива оферта накара българина да говори на езика на математиката и да си направи добре сметката. От по-близките градове у нас, които се намират до около стотина километра до турската граница, хората прескачат ву удобно за тях време, независимо, че се вият километрични опашки и се чака поне 4 часа.

Но цената се избива и от друг факт - заради срива на турската лира, стоките край Босфора са доста по-евтини, отколкото у нас. При добър курс една турска лира може да се закупи и под 12 стотинки вече. Заради поевтиняването на тамошната валута, търговците вдигнаха малко цените, които в момента са около 30-40% надолу от нашите. Преди месец цените там бяха около на около 50-55% от българските ставки на стоките.

Много румънци и гърци също прескачат до Къркалери, Одрин или Истанбул, за да натоварят колите с много стока, която ще им стигне за месеци напред и ще спестят доста от бюджета си.

Не случайно и надписите и рекламите в близките нам градове са написани на български и гръцки, а търговците там нямат проблем да се оправят на тези езици. Ако случайно вече сте приключили с турските лири и искате да закупите още неща - не се притеснявайте, там веднага ви предлагат да заплатите в долари или евро, като американската валута е с предимство.

На бензиностанциите можете да платите и с дебитна или кредитна карта - ако нямате в брой, служителят, който ви обслужва, веднага ви предоставя ПОС терминал и услугата се извършва на момента, без да се редите на опашки.

Единственото, с което трябва да се съобразите, е вносът на млечни продукти и кашкавал, както и месо - те са забранени и се конфискуват на границата. Цигари се полагат до два стека на човек.