Истински човек! Васил Михайлов помага на болни с мизерната си пенсия

Новини
20:54 - 05 Декември 2021
14333
Истински човек! Васил Михайлов помага на болни с мизерната си пенсия

Малката пенсия от 400 лева не пречи на голямото сърце на Васил Михайлов. Легендарният актьор отделил от скромния си бюджет, за да помогне на човек в нужда. Жестът, за който екранният капитан Петко войвода не искал да се разчува, бил към негов колега от театралната сцена.

Михайлов му дал пари, за да си плати операцията за отстраняване на проблем с окото, въпреки че самият той страда от нелечима катаракта и губи прогресивно зрението си с напредването на годините.

От театралната гилдия не издават името на човека, когото Михайлов спасил със своето дарение, но можел да го стори и за непознат, защото под коравата му външност се криела фина душа.

Въпреки че взема една от най-ниските пенсии в артсредите, творческата равносметка на Михайлов включва 96 участия в киното, 80 в телевизионния театър, а театралните роли след 100 е спрял да брои.

Още през 2015 г. той бе номиниран за пожизнена наградна пенсия за заслуги в размер на 700 лева, от която много негови колеги се възползваха. Големият актьор обаче я отказа категорично с доводите, че си има пенсия, която е извоювал със своите 55 години труд, и отстъпва правото на някой друг колега, който се намира в по-голяма нужда. Такъв жест не направи дори примата на естрадата Лили Иванова, която отдавна е в списъка с родните милионери, но вече 2 години прибира ежемесечно по 7 стотака от държавата.

И на 83 Васил Михайлов продължава да играе във Военния театър след паузата от няколко месеца, която направи по-рано през годината. Тя се наложи заради пандемията, а и заради проблемите му с краката. През последните години артистът се подпира с бастун и има трудности с придвижването. През пролетта направил специални водни процедури с минерална вода по препоръка на лекарите, които му се отразили добре и подобрили състоянието му.