Италианската мафия се внедрява в Австралия

Полицията смята, че в страната действат до 5000 членове на мафията

Свят
12:14 - 07 Юни 2022
1485
Италианската мафия се внедрява в Австралия

Хиляди членове на италианската мафия оперират в Австралия и доскоро са оставали почти неразкрити, докато са "дърпали конците" на други престъпни групировки, твърди австралийската федерална полиция, цитирана от „Гардиън“.

На пресконференция помощник-комисарят на Австралийската федерална полиция (АФП) Найджъл Райън подробно описа мащабите на италианската организирана престъпност, включително "Ндрангета", в Австралия и плановете за борба с тях. Той заяви, че членовете на прочутата калабрийска мафия са се укривали в обществото в продължение на десетилетия, докато са извършвали тайно пране на пари.

Полицията смята, че в Австралия действат до 5000 членове на мафията, които са в съюз с колегите си в Италия. Калабрийската мафия работи с други организирани престъпни групи, включително азиатски или близкоизточни престъпни групи, за да си сътрудничат при вноса на наркотици, прането на пари и насилието. Те се ръководят от високопоставени лица с власт над своите кланове, не се разкриват и развиват бизнес, за да се представят за легитимни. В продължение на много десетилетия незаконното богатство, натрупано от организираната престъпност, бавно се узаконява чрез тези бизнеси.

"Напълно възможно е хората да живеят в съседство с членове на "Ндрангета", без да знаят", казва Райън. "Те са успели да останат в сянка, живеейки скромно в скромни домове. Вкарвали са незаконното богатство в законните си бизнеси в областта на строителството, селското стопанство и кетъринга. В много отношения бих казал, че „Ндрангета“ всъщност са тези, които дърпат конците на други организирани престъпни групи, особено на по-насилствените групи, като например забранените мотоциклетни банди."

Преди четири години под ръководството на АФП е създадена операция "Айрънсайд" - тайно разследване на синдикати на организираната престъпност, занимаващи се с трафик на незаконни наркотици и оръжия. В основата на операцията е специализирано криптирано комуникационно устройство, наречено ANoM. Служителите събирали разузнавателна информация от приложението ANoM, за да разберат как действат и общуват транснационалните синдикати на тежката организирана престъпност - включително "Ндрангета". Оттогава са приети закони, които предоставят на АФП допълнителни правомощия за идентифициране и разбиване на престъпни синдикати.

"Заповедите (за изменение на Закона за идентифициране и разрушаване на законодателството в областта на наблюдението), съчетани с разузнавателните данни, събрани от ANoM, ни дадоха най-добрата възможност днес да идентифицираме и преследваме следващите си цели", заяви Райън. "Тези цели сега включват италианската организирана престъпност, а именно "Ндрангета".