Италия губи 80% от приходите от туризъм

Само преките загуби от блокирането през май възлизат на 9 милиарда евро

Новини
12:17 - 29 Май 2020
3322
Италия губи 80% от приходите от туризъм

Пандемията COVID-19 е нанесла на италианската туристическа индустрия толкова големи щети, че през 2020 г. приходите й ще намалеят с 80% в сравнение с миналата година, каза за РИА Новости Виторио Месина, председател на Националната асоциация на туристическата индустрия „Assoturismo Confesercenti“.

Според официалните данни, в Италия са регистрирани над 230 000 случая на инфекция с коронавирус, възстановени са почти 145 000 пациенти, а общият брой на жертвите е 32 955, пише Канал 3.

„Дългият карантинен период блокира нашата индустрия, която е от стратегическо значение за националната икономика. Достатъчно е да се каже, че в Италия туризмът генерира около 15% от БВП и дава работа на около 4 милиона души. Но туристическата индустрия е единственият сектор на икономиката, официалното отваряне на който не съвпада с неговото рестартиране. Сега се наблюдава парадоксална ситуация: готови сме да приемем десетки хиляди туристи, но няма резервации, а структурите, напълно готови за работа, бездействат", каза той.

Само преките загуби от блокирането през май възлизат на 9 милиарда евро. Ръководителят на асоциацията отбеляза, че коронавирусът всъщност е спрял живота в цялата страна, блокирайки много области на икономиката.

"Последиците от пандемията за туризма станаха наистина катастрофални. Всъщност от 10 март, когато бяха въведени карантинни мерки в цяла Италия, сме нулирали приходите си, като същевременно се запазиха значителните разходи за поддръжка на бизнеса. Много бизнеси, включително хотели и ресторанти, все още са затворени. Хотелите в Рим и други "градове на изкуството", където преди беше много трудно да се намерят свободни места, сега са празни", каза специалистът.

Италия за италианците

Месина смята, че единственият реален изход в тази ситуация може да бъде да се заложи на вътрешния туризъм.

"Наскоро премиерът Джузепе Конте каза в парламента, че италианците трябва да прекарат ваканциите си у дома тази година. Правителството дори предостави специални бонуси (обезщетения за гражданите), които ще покрият част от разходите за ваканцията им. Всъщност вътрешният туризъм е единствената реална възможност, която имаме в настоящия момент на пълна несигурност“, каза той.

"Повечето от моите колеги ще отворят съоръженията си в края на юни, надявайки се на пристигането на гости през юли-август. Но не трябва да забравяме, че икономическите последици от COVID-19 засегнаха почти всички. Днес малко от италианците мислят за дълготрайна почивка, най-вероятно ще прибегнат до кратки пътувания до морето, може би само за уикенда", обясни председателят на „Assoturismo Confesercenti“.

Според него обаче вътрешният туризъм все пак не е в състояние да компенсира огромния дял от загубите, които вече е претърпяла индустрията. За да възстанови позицията си тя, е необходимо пристигането на чуждестранни туристи, за които Италия винаги е била една от най-привлекателните страни в света.

Изгубен сезон

"В последно време Италия споделяше с Испания второто място след Франция в списъка на най-популярните туристически дестинации в света. Интересът на чужденците към страната ни остава, но този сезон може да се счита за изгубен за чуждестранния туризъм. Ако говорим за европейските страни, може би може да се разчита само на пристигането на гости от Германия. Може би ще се появят и туристи от Обединеното кралство и няколко други страни, но, разбира се, не в предишния мащаб", каза Месина.

Той разкритикува идеята за създаване на двустранни „туристически коридори“ между някои страни от ЕС след края на острата фаза на пандемията от коронавирус. Според него, подобен подход нарушава принципите на европейското единство и солидарност.

Месина не вижда причина да се очакват туристи от други континенти да дойдат на Апенините тази година.

"Американците няма да дойдат със сигурност, защото патологично се страхуват от всички възможни проблеми, свързани с епидемии. Те вярват, че европейската система на здравеопазване е същата като в САЩ и могат да останат без медицинска помощ. Така че засега наистина можем да говорим само за малко количество китайски туристи, които вече са започнали самостоятелно да резервират почивки. Мисля, обаче, че това е всичко“, каза той.

Пълен провал

Месина подчерта, че в настоящата ситуация, когато перспективите за по-нататъшното разпространение на COVID-19 в света не са ясни дори за учените, е малко преждевременно да се правят прогнози за перспективите за възраждане на националната туристическа индустрия.

"Ако през есента няма втора пандемия, тогава най-вероятно ще успеем да си върнем позициите по Коледа или дори чак през пролетта на 2021 г. Ако през октомври, както мнозина вярват, коронавирусът се прояви отново, ще трябва да разчитаме само на пролетта на следващата година.

Така или иначе, приходите на италианската туристическа индустрия през тази година ще възлизат само на около 20% от техния обем през 2019 г. Това е пълен провал“, каза италианецът за РИА Новости.

Освен това, според него, вече има проучвания, които показват, че дори при благоприятен сценарий, приходите от индустрията през 2021 г. все пак ще намалеят с 40%.

Туризъм в гените

Отбелязвайки очевидната липса на достатъчна държавна помощ за преодоляване на последствията от пандемията, Месина обаче подчерта, че в Италия е създадена ефективна система за национален туризъм.

"Боли ме да гледам туристическите структури, напълно готови за новия сезон, да стоят празни. Стаите в хотелите са реновирани, тревните площи са подрязани, плажовете са добре поддържани. Но го няма главното - почиващите. Това не се е случвало от няколко десетилетия! При вида на всичко това неволно те обхваща странно чувство. То прилича на това, което чувстваш, когато видиш пустия площад „Сан Марко“ във Венеция, където доскоро туристи се тълпяха по цял ден“, каза Месина.

"Не знам колко дълго ще продължи тази извънредна ситуация. Знам обаче друго: ние в Италия имаме дълбоки традиции на гостоприемство и посрещане, които никакъв вирус не може да унищожи. Рано или късно ще се справим с настоящите проблеми, защото туризма и гостоприемството са в нашите гени“, завърши ръководителят на асоциацията.