Италия ограничава със закон Airbnb

Предвижда се изискване за минимален престой от две нощувки и нов вид идентификация за обяви за имоти

Новини
14:12 - 14 Юни 2023
2464
Италия ограничава със закон Airbnb

Предложеният нов закон за ограничаване на отдаването под наем на жилища за туристически цели в Италия предизвика разгорещени дебати, като някои твърдят, че той не е достатъчно строг, а други изискват повече справедливост, съобщава Euronews.

Италия е една от последните популярни туристически дестинации, които обмислят ограничаване на краткосрочното отдаване под наем на жилищни имоти в историческите центрове на градовете, за да се освободят повече жилища за местните хора. Предложението предизвика разгорещен дебат в страната между местните жители, бизнеса, собствениците на хотели, общинските власти и правителството.

Какъв е проблемът с краткосрочните туристически наеми?

Миналата седмица Министерството на туризма на Италия публикува първия проект на нов закон, който ще ограничи краткосрочните туристически наеми, включително наеми в Airbnb, в цялата страна.

Целта му е да се справи не само с нарастващия недостиг на жилища на достъпни цени в големите италиански градове, но и

да намери частично решение на проблема с хроничната пренаселеност в много туристически дестинации.

Но в Рим не всички са доволни от проектозакона. Някои казват, че той не е достатъчно задълбочен, а собствениците на хотели настояват за повече справедливост и за прилагане на едни и същи правила за всички обекти.

Как биха могли да изглеждат новите правила?

Изискване за минимален престой от две нощувки и нов вид идентификация за обяви за имоти са някои от основните мерки, включени в постановлението.

„В Рим има над 25 000 места за настаняване. Това е еквивалентът на 10 000 хотела“, заявява пред Euronews Алесандро Масимо Нукара, генерален директор на националната асоциация на хотелиерите Federalberghi.

„За да се отвори хотел, трябва да се поискат безкрайно много разрешителни. Но когато става въпрос за отваряне на нещо, което би било еквивалент на 10 000 хотела, това е различна история, тъй като всички тези разрешителни не се изискват.“ Асоциацията настоява кметовете да имат повече власт, контрол и възможност за ефективно санкциониране на тези, които не спазват правилата. Но управителите на имоти са решени да защитят бизнеса си.

Как ще се отрази това на избора ви на място за настаняване?

Андреа Сантолини, мениджър на имоти в Spaghetti Apartments, който се грижи за 15 апартамента в центъра на Рим, смята, че хотелите и краткосрочните наеми не могат да се сравняват.

„Туристите, които избират да отседнат в апартамент, се различават от онези, които искат да резервират хотелска стая, и това невинаги се дължи на бюджета. Апартаментът често е предпочитан заради своите характеристики или зад този избор стоят специфични причини“, казва той.

Той добавя, че мнозина избират апартамент, за да могат да готвят вкъщи, вместо да се хранят навън всяка вечер.

Изглежда всички са съгласни с един аспект - че онези, които работят незаконно, трябва да бъдат глобявани.

„Ние сме за налагането на санкции на онези, които не спазват правилата, и искаме Министерството на туризма да отговаря за ситуацията, вместо да я оставя в ръцете на регионалните власти“, казва Марко Челани, председател на националната асоциация за краткосрочни наеми AIGAB.

Въпреки че предстои още дълъг път преди предложеният проект да се превърне в закон, тъй като туризмът допринася в голяма степен за италианската икономика, той ще има голямо въздействие върху един от най-големите пазари в света за краткосрочни наеми.