Италия се вдигна срещу българина, убил две жени на пътя

Димитър Трайков е под домашен арест, а зад гърба си има 3 присъди

Общество
17:08 - 04 Февруари 2022
3677
Италия се вдигна срещу българина, убил две жени на пътя

Губернаторът на област Венето Лука Дзая изрази възмущението си от освобождаването от затвора на българина Димитър Трайков, който в неделя уби при катастрофа на магистралата до Порденоне две момичета и рани две деца. Загинаха 20-годишната Джесика Фрагасо и 26-годишната Сара Рицото, чиито две деца бяха ранени.

61-годишният мъж беше освободен от затвора на Удине и поставен под домашен арест с електронна гривна след решение на съдията от предварителното следствие Джорджо Коцарини.

„Въпреки че уважавам автономността на магистратурата, искам да коментирам решението на съдията да не приеме искането на прокурора за оставането в затвора на човека, убил с колата си двете млади братовчедки от област Венето. Поставянето му под домашен арест поставя куп въпроси. Тези от човешки характер, които си задават както роднините, така и гражданите. Тази безкрайна трагедия сега се изживява от тях още по-тежко и заради факта, че не е взета мярка за задържането на виновния в затвора. Общността и двете семейства на жертвите очакваха по-строги мерки”, писа Дзая.

61-годишният Трайков се е възползвал от правото си да не отговаря на въпросите на съдията. Той е обвиняем за убийство на повече от един човек на пътя, за бягство и неоказване на помощ. Съдията по делото е приел част от искането на защитата на българина. Според прокурора съществува риск той да избяга, като се имат предвид финансовите му възможности и контактите му с България. Трайков беше открит от полицията пиян в дома си в Порденоне, където избягал след катастрофата на магистралата А28. Той каза, че се разсеял по време на шофирането, за да вземе нещо от жабката на джипа, и след това ударил колата на двете братовчедки.

Решението на съдията да го пусне под домашен арест предизвиква много полемики сред близките на загиналите и сред местните хора. Бащата на едното от загиналите момичета - Ален Фрагасо, дори каза в интервю, „че ако не получи справедливост, се заклева, че ще се застреля в главата”, цитира 24 часа.

Властите съобщиха, че българинът има три присъди в миналото, една от които за шофиране в пияно състояние.