ИТН атакува по всички фронтове

Новини
22:02 - 22 Май 2022
6133
ИТН атакува по всички фронтове

На още няколко фронта се засили напрежението между коалиционните партньори от “Продължаваме промяната” и “Има такъв народ” през уикенда.

Освен по темата за Северна Македония хората на Слави Трифонов атакуваха “Промяната” за поставените решетки в Народно събрание, за липсата на диалог в коалицията и за неизпълнението на разписани в споразумението обещания. А политически наблюдатели съзряха зад тази къде тиха, къде явна война подготвянето на ИТН или за излизане от коалицията и влизане в нов управленски формат с ГЕРБ и ДПС, или за предсрочни избори.

Така бяха разчетени например атаките на зам.-шефката на парламента Ива Митева към председателя Никола Минчев за поставените метални врати в Народното събрание. След скандали миналата седмица те бяха демонтирани през уикенда. Изработката им струва на данъкоплатците 34 хиляди лева, а стойността на демонтажа не е известна. Заради решетките на сградата, която е паметник на културата, НС бе глобен от Министерството на културата.

Още януари е имало среща в кабинета на председателя с началника на НСО, на която е поставен въпросът с решетките, може би е провокирано от събитията тогава и протестите. Тогава той (Никола Минчев - б.р.) е дал съгласие. Естествено, че знае и са се обединили в тази посока - да се поставят евентуално решетки.
След това е постъпило писмо от началника на НСО до главния секретар, той го е разпоредил за проучване на възможностите и за предприемане на действия, има докладни записки. Накрая завършва април месец с докладна до председателя на парламента за компенсирани разходи в бюджета. Там изрично пише, че една част от средствата са за три метални решетки за южния вход на НС. Върху докладната има неговото “Да”, това за администрацията означава, че има неговото разрешение, разказа Митева пред БНТ.

Всичко, което се случва с Народното събрание, несъмнено е моя отговорност, отговори председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Той разказа, че след протеста на “Възраждане”, при който имало пробив в сигурността на НС, провел разговор с НСО, след който от службата за охрана внесли до главния секретар писмо с изброени конкретни мерки, някои от които били отхвърлени от администрацията. Аз нито знаех, че са извършени огледи, нито че е постъпила конкретна оферта. Това, което стигна до мен, е докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи по бюджета. Действително не съм обърнал внимание, че има такъв проект за поставяне на метални съоръжения, разказа Минчев пред БНР. В петък той каза, че разбрал за решетките от публикувани снимки в медиите, а разрешителното е подписано от главния секретар на парламента Габриела Килфанова, която бе назначена на поста от Митева.

Не зная защо не е съгласувано и с мен. Считам за правилно, когато се получи оферта за поставяне на такъв тип врати, администрацията да дойде при мен и да ми обясни каква е офертата. Има председателски съвет, можеше да го обсъдим там, коментира Минчев. Той още не е взел решение каква ще е съдбата на Килфанова и дали тя ще бъде уволнена, но сподели, че до момента няма забележки към работата ѝ.

Минчев отнесе критика от Ива Митева и заради реплика, че от ИТН не ходят на коалиционни съвети. ИТН не само ходят на коалиционни съвети, но и са вътрешната опозиция там, категорична бе заместничката му в НС. Тя обаче се оплака, че за много неща в управлението хората на Слави научават впоследствие. Даде за пример националния план за приемане на еврото, който бил предвиден за заседанието на МС другата седмица, без да е преминал през парламента.

С инат не става. Независимо че сме в коалиция, ние не знаем повече от опозицията и от другите парламентарни групи, предупреди Митева.

Колегата ѝ Любомир Каримански пък направо предупреди “Промяната”, че “компромисите вече са изчерпани”. Трябва да има много по-добра комуникация, те трябва да се вслушват в коалиционните партньори. Едноличните решения с цел да може само и само да се докаже правотата, въз основа на необходимия напредък на коалицията не трябва да бъдат базирани на егото и самовлюбеността на някои народни представители, каза председателят на бюджетната комисия пред Би Ти Ви.

Оттук нататък стъпваме само върху коалиционното споразумение и го спазваме стриктно, заяви още Каримански. И обясни, че антикризисните мерки трябвало да са съобразени с онова, което е залегнало в коалиционното споразумение. То предвиждаше да се извършват редица реформи, които би трябвало вече да са стартирали или поне да е стартирало тяхното конструиране. До този момент съм изненадан от това, че дори и не се обсъждат реформи, коментира той.