Ивайло Пенчев го закъса след катастрофата - данъчни го проверяват 10 години назад

Близкият до Росен Плевнелиев бизнесмен съкращава яко във фирмата, губи десетки поръчки

Икономика
11:00 - 12 Май 2020
4891
Ивайло Пенчев го закъса след катастрофата - данъчни го проверяват 10 години назад

Фирмата на ексцентричния бизнесмен Ивайло Пенчев "Уолтопия" е обхваната от подводни финансови течения, които може да излязат наяве след авиосакатлъка му онзи ден. Вчера Районната прокуратура в Елин Пелин започна разследване на самолетната катастрофа, при която пострада Пенчев. Самолетът му падна на летището край софийското село Лесново в събота.

Документацията на "Уолтопия" също ще бъде разгледана, за да се установи дали плащала данък печалба през последните 10 години. Както е известно, гологлавият бизнесмен беше изключително близък с бившия държавен глава Росен Плевнелиев. Пенчев бе качван на президентския самолет и отвеждан в чужбина за преговори и сключване на обществени поръчки в Италия и Китай на личната му фирма. След това Пенчев станал дарител на "ДА, България", като днес твърди, че е силно разочарован от политиката и повече не дава пари на никого

Топлите контакти с Плевнелиев издействаха на Ивайлов солидно и натрапчиво присъствие в праймтайма на bTV. От ефира на националната телевизия Пенчев призоваваше за морал и даваше уроци по управление на фирма и държава.

Баровецът парадира със свръхзвуковото си Ламборджини и частен самолет, но се оказа, че през последните години Пенчев е бил застигнат от големи глоби във Великобритания, а Австралия не му е позволила да развива търговска дейност. Финансови трудности са го притиснали и във Франция, където внезапно е престанал да печели обществени поръчки за изработване на катерачни стени. В момента Пенчев е направил огромни съкращения във фирмата си, която до неотдавна бе лидер на множество пазари.