Иван Демерджиев: Цацаров може да бъде отстранен като шеф на КПКОНПИ до месец

Новини
18:00 - 05 Декември 2021
4638
Иван Демерджиев: Цацаров може да бъде отстранен като шеф на КПКОНПИ до месец

Има начин председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев да бъдат отстранени бързо от постовете си. Това каза в предаването "На фокус" служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев.

В единия случай правомощията са изцяло на Народното събрание, което може да пристъпи към освобождаването на председателя на КПОНПИ. Този въпрос може да бъде решен лесно, но е въпрос на устройствения правилник на парламента. Може да се случи до месец, със сигурност.

При Иван Гешев нещата са малко по-сложни, тъй като се изисква смяна на Висшия съдебен съвет. Такива препоръки имаме много, по линия на Европейската комисия. От там казват, че е нетърпимо да продължаваме да не разрешаваме този въпрос. По линия на Плана за възстановяване и устойчивост Европейската комисия показа, че държи България безусловно да изпълни условието да създаде уредба, която да осъществява контрол върху главния прокурор, заяви Демерджиев.

В отговор на въпрос той каза, че ще ще остане министър на правосъдието в евентуалното редовно правителство, ако политическите партии преценят, че той е човекът, който им трябва за осъществяването на реформите в съдебната система. Дали ще съм или някой друг, трябва да е човек, който ще следи за спазването на закона и трябва да може да застане срещу всички, ако е нарушен законът, посочи правосъдният министър.

Според мен реформите в съдебната система трябва да протекат в две фази, като в крайния етап трябва да има конституционна промяна, коментира още той.