Иван Гешев: Може да има още обвинени заради хакването на НАП

Новини
09:31 - 26 Юли 2019
4880
Иван Гешев: Може да има още обвинени заради хакването на НАП

Възможно е да има още обвинени от служителите на "ТАД груп". Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от NOVA.
След като името на фирмата беше свързано с хакерската атака срещу НАП и изтичането на данните на милиони българи, всички служители на "ТАД груп" подадоха молби за напускане.

"Напуснали са вероятно по лични причини, защото не се притесняват от нищо. Това по никакъв начин не изключва наказателната отговорност, защото са иззети всички работни компютри на всички служители, ще се работи с всички, които са работили във фирмата в последните 2 години. След декрептиране на компютрите, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност ", обясни Гешев.

В четвъртък Спецпрокуратурата повдигна обвинение в подбудителство на собственика и на търговския директор на фирмата, в която работи компютърният специалист Кристиян Бойков, подведен под отговорност за хакерската атака срещу НАП.

Собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване. За него е издадена и европейска заповед за арест.

Гешев обяви, че са установени консултирани 500 хил. пароли и 500 хил. имейли.

"Това едва ли може да се впише в термина "законно" и едва ли доброволно е предоставено на тази фирма. Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Тези неща и други, които нямам право да коментирам, ни дава основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на кибберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм", добави заместник-главния прокурор.