Иван Гешев обвърза казуса "Иванчева" с Баневи и Цветан Василев

Зам.-главният прокурор определи престъплението на екскметицата като елементарно

Крими
09:30 - 20 Април 2019
1826
Иван Гешев обвърза казуса "Иванчева" с Баневи и Цветан Василев

Зам.-главният прокурор Иван Гешев обвърза делото срещу Десислава Иванчева, получила 20 години затвор, с олигарсите-арестанти Николай и Евгения Банева, както и с избягалия в Сърбия Цветан Василев.

"Кълбо от интереси превърнаха това дело в толкова интересно, а то е на базата на едно много елементарно престъпление. Тя не е ничия, но е припозната от определени хора. Не говоря за големи политически интереси, но интереси, които се съчетаха по особено странен начин - с тези на олигарсите в ареста, с тези в Сърбия", каза той пред Нова телевизия.

Гешев добави и че лично той не разбирал фиксацията на обществото по делото срещу Иванчева и Биляна Петрова. Попитан защо не са били задържани в момента, в който е трябвало да дадат подкупа, зам.-главният прокурор призова да се прочетат всички материали по делото, а не да се четат становища по медиите. "Някой да твърди, че се подхвърлят 70 хиляди евро, е нелепо", добави той и напомни, че идеално престъпление няма заради фактора "случайност". "Екипът е преценил, че в натовареното движение е имало калкулиран риск тези пари да се загубят", каза още той.

Иначе според Гешев казусът е абсолютно криминален и според него такъв като него скоро няма да се повтори, защото престъплението било извършено доста елементарно, на много ниско ниво. И отчете като грешка на разследването, че не са направили добър психологически профил на Иванчева, както и че не са установили навреме кой точно стои зад нея. 

На въпроса защо се създаде впечатление, че Иванчева е станала жертва на органите на реда, Гешев каза изрично, че нито устата й е била запушвана, нито е имало насилие върху нея.