Иван Гешев  се отказва от битката за главен прокурор 

Заместникът на Сотир Цацаров бил почти сигурен, че няма да се кандидатира

Новини
14:10 - 20 Март 2019
2903
Иван Гешев се отказва от битката за главен прокурор 

99,9% няма да се кандидатирам за нов главен прокурор, обяви заместникът на сегашния обвинител номер 1 Сотир Цацаров Иван Гешев. Както Lupa.bg първи писа, сондажите за важната позиция вече започнаха, като фаворити са бившият министър на правосъдието Меглена Тачева и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. 

Досега Гешев бе сочен за основен претендент, но той уточни, че всъщност нямал такива амбиции. Попитан дали ще откаже, ако получи номинация, зам.-главният прокурор отсече: "Не мога да отказвам само на жена ми".

Мандатът на Цацаров изтича на 10 януари 2020 г., а Висшият съдебен съвет трябва да открие процедурата не по-рано от юли тази година и не по-късно от началото на септември. Кандидатурите трябва да са подкрепени от не по-малко от трима членове на ВСС или от министъра на правосъдието. 

Иначе Гешев коментира акцията срещу кмета на Червен бряг. Той коментира пред журналисти това, че схемата е стандартна - повечето кметове са възложители на обществени поръчки и лобират в полза на отделни фирми.

"Всеки може да се сети каква е целта, не е трудно...", заяви Гешев и допълни: "Ситуацията е - пари изтичат отвсякъде, пари има, но се краде много." Зам.-главният прокурор подчерта, че това е ситуация независимо от цвят и политическа партия и масово се нарушават обществените поръчки. Според него повечето жители в малки населени места виждат какво се случва и какво правят "местните феодали, криминални авторитети или местни величия".

Иван Гешев препоръча: "Време е кметовете да си опреснят... да си ъпдейтнат ситуацията", тъй като такива престъпления вече се гледат от Специализираните съд и прокуратура. Така според Гешев вече нещата са се променили за тях и "вече някои действия няма да останат незабелязани". Той отрече действията на прокуратурата да са свързани с приближаващите избори - "Ние сме постоянно преди избори и след избори."