Иван Гешев: Трудно е да се докаже умисъл при убийство в катастрофа

Общество
18:41 - 26 Април 2020
4766
Иван Гешев: Трудно е да се докаже умисъл при убийство в катастрофа

"Разследването на смнъртта на Милен Цветков се следи от цялото общество. Съдията е приел квалификацията от СГП за умишлено убийство. Истината е, че в наказателния кодекс е предвидено престъпление при евентуален умисъл - причиняване на смърт, в резултат на ПТП и евентуален умисъл. Факт е, че хипотезата на такова престъпление е много рядка", сподели главният прокурор Иван Гешев в "Неделята" по Нова ТВ.

"Да управляваш мощен джип под влиянието на високо токсични вещества, да минаваш на червено и да не спреш, какво е това, освен евентуален умисъл;. Ти допускаш какво може да се случи и имаш безразличие към това", обясни още той. "След като са повдигнали обвинението, колегите са преценили, че има достатъчно доказателства. Всяко досъдебно производство има управляващ прокурор. Аз заставам зад колегите, че са констатирали тези доказателства. Един родител в дълъг период не може да прецени какъв живот води детето му. Разбирам трагедията на всеки родител", допълни още Гешев.

Той коментира и побоя над журналиста Слави Ангелов и задържането на евентуалните поръчители: "За да кажем конкретни имена, трябва да има доказателства. Трябва да е ясно, че мутренските времена свършиха. Хората, които си мислят, че могат да правят каквото си поискат, защото имат позиции или родителите им имат пари, това вече не върши работа. Ако не разберат, че времената са други, ще разберат по другия начин."

Според главния прокурор мерките за извънредното положение са дошли навреме, но има част, която е недоволна и мрънка постоянно. "Тук не са виновни гражданите, а държавата и качеството, за да може да наложи мерки, които са в интерес на обществото. За това е държавата - за да се спазват правилата. Ако намирам грешка, то я намирам в държавата и органи на реда", заяви Гешев. "Надявам се да не загубим тази война заради политиците. Аз казвам личното си мнение, защото съм част от средностатистическото българско население. Изпитвам към българските политици и елита е това, което изпитва масовия български гражданин", разкри още той.

Иван Гешев посочи и как прокуратурата се справя със спекулите на цените: "Административната прокуратура се занимава свъпроса  и тук е моментът да кажа, че това се използва като държавна репресия. Такива мерки в голямата си част съвпадат с мерките на американската прокуратура и го прави почти всяка прокуратура в Европа. Всеки със спецификите си."

Главният прокурор разкри и детайли за скандала със системата за случайно разпределение на делата. "Системата беше въведена като временно решение, с политическата мотивация за поредната промяна и това, че се е иска от Брюксел. Всички знаеха, че е временен вариант - обществена поръчка по времето на един министър, който има амнезия и не помни какво е казал тогава. Въпросът е дали 5,6,7 или 8 хиляди лева за одит са толкова голяма сума, на фона на имуществената сума на делата. Един кръг дела, където има огромни имуществени интереси на страните. Понякога става въпрос за човешки съдби. Можете да прочетете във ВСС. Имаме много конкретни сигнали за конкретни разпределения на дела. Ще опровергая една лъжа - ходът на този одит не бил констатирал случай на манипулация на дела. Одитът е казал, че има уязвимости на системата и ще проверим всички сигнали на "неслучайното" разпределение на делата. Това е въпрос на доверие в съдебната система и не можем да го зачеркнем, защото ще имаме повече работа", обясни главният прокурор

"Искам да кажа, в рамките на шегата, това че някой бяга е сигнал за чиста съвест. Ползваме пособите, с които разполагаме, за да екстрадираме обвиняемите и да ги върнем в държавата", заяви той по повод бягството на бизнесмена Васил Божков, след като му бе повдигнато обвинение от прокуратурата. "Факт е, че решението за екстрадиция в много държави извън ЕС, където има трайни стандарти, е политическо решение. Имаме добри отношения с арабските страни, но практиката показва, че за тях финансовите престъпления не са тежки. Ако си откраднал 1-2 милиарда, за тях това не са сериозни суми. Въпросът с екстрадицията на Васил Божков ще е и политически", каза Иван Гешев.