Иван Манолов, който бута стената на Созопол: Бутафорна е

Култура
21:42 - 07 Март 2021
6747
Иван Манолов, който бута стената на Созопол: Бутафорна е

Созополчанинът Иван Манолов заради когото част от крепостната стена на Созопол трябва да бъде разрушена проговори пред Zonaburgas.bg. Той обяви, че зидът, който е издигнат в имота му бил бутафория, там никога не е имало стена, а дядо му купил къщата от гръцка фамилия в първата половина на миналия век.

„Тук нямаше никаква стена, а къща - паметник на културата от 18-19-и век. Тази стена е супер бутафорна и фалшива, с камънаци, взето от морето и пясък от дюните е правена. Тук имах едно заведение с масички на алеята, сега няма нищо, а тази стена ми скрива гледката към морето”, твърди Манолов.

Историческият комплекс „Южно крепостна стена и кула ” е създаден от Фондация „Созопол”. Нейният председател е Кирил Арнаутски. Според експертизата по делото на мястото на стената не е установено да има следи от съществуващ старинен архитектурен паметник. Арнаутски обаче твърди друго.

„Преди да се изпълни проектът са направени археологически проучвания и от тях е видно, че има основи, има запазен стар зид, така че няма как да е бутафорна стената”, казва Арнаутски. Съдът вече е разпоредил община Созопол да премахне тази част от крепостната стена, която попада в частния имот.